Tudomány és technika

A technikai fejlődés az ipari forradalom korához mérhető változásokat hoz a közeljövőben a CIA szerint. Elsősorban az informatika és a biotechnológia hoz majd látványos eredményeket. A gyors változások nagyobb befektetésekhez vezetnek a kutatásokba és fejlesztésekbe, ami még több találmány születését készíti elő, így öngerjesztő folyamatok indulhatnak be.

A biotechnológia fejlesztésével a gazdag országokban a várható élettartam tovább növekszik, és a génkezelt élőlények segítik majd a szegények táplálását. A gazdag országokban sokoldalú, környezetbarátabb, hosszabb élettartamú termékeket fognak gyártani.

A CIA szerint nehéz megjósolni, hasznára vagy kárára válik a világnak a gyors technikai fejlődés. Ezt használják majd ki a szervezett bűnözők és terroristák is, sokkal inkább fenyegetve a világot. A számítástechnika terjedésének veszélyei: újabb támadási felületet biztosít az államok védelmi hálóján, az anonimitás elterjedése megváltoztatja a hagyományos struktúrákat. A biológiai fegyverek könnyen előállíthatóvá válnak, és ez hatalmas veszélyt jelent. A szervezett bűnözés sokkal kifinomultabbá válik. Nő a privát szféra védelméért és a nemzeti kultúra elvesztése miatt aggódók száma, a tiltakozások egyre szervezettebbé válnak, miközben az informatikai robbanás előkészítői és fő haszonélvezői bekerülnek a politikai és gazdasági elitbe, fokozva a társadalmi ellentéteket. A kormányok kettős szorításba kerülnek: egyszerre próbálják fejleszteni és regulázni az információs társadalom bővülését.

Biotechnológiával több és jobb minőségű élelmiszert lehet majd előállítani, és ugrásszerűen fejlődhet az orvostudomány. A világűr megnyílik az emberiség előtt, tovább nő a műholdak szerepe.

Magyari Péter