Bosszút esküdtek a 6 embert gyászoló palesztinok

Izraeli katonák kórházi források szerint legalább tíz palesztint - köztük két kislányt - sebesítettek meg szombaton három különböző helyszínen. Egy nappal korábban, Nábluszban a "föld napján" fölvonuló palesztinok rátámadtak az izraeli katonákra, minek következtében azok tüzet nyitottak a tűntetőkre. Az idei év eddigi legsúlyosabb összecsapása során 6 palesztin meghalt, és mintegy 220 ember megsebesült.

Izraeli katonák kórházi források szerint legalább tíz palesztint - köztük két kislányt - sebesítettek meg lőfegyvereikkel szombaton három különböző helyszínen. Időközben tovább tart a palesztin biztonsági erők hadgyakorlata a Gáza-övezetben, megelőzendő az izraeli hadsereg támadását az autonóm területeken.

Egész Izrael legitim célponttá lesz harcosaink számára, ha Izrael megtámad bennünket - jelentette ki a Fatah szervezet főtitkára, Ahmad Helis. Ugyanakkor az összes főbb palesztin mozgalom az Intifáda folytatására szólított fel: - az Intifáda az izraeli megszállás végéig, a palesztin állam megalakulásáig (Jeruzsálem fővárossal) és a palesztin menekültek visszatéréséig folytatódik - jelentették ki a mozgalmak szombati közös nyilatkozatukban.


Gyászoló palesztinok (Fotó: Reuters)
Szombaton a ciszjordániai Nábluszban és Ramalláhban eltemették azt a hat palesztint, akiket - az idei év eddig legsúlyosabb összecsapásban - pénteken öltek meg izraeli katonák. Bosszúért kiáltva több ezer gyászoló vonult fel Nábluszban, ahol öt palesztint temettek el. A hatodik áldozatot, egy 21 éves fiút, Ramalláhban helyezték nyugalomra.


6 halálos áldozat a "föld napján"

Hat palesztin tüntető meghalt és több mint 220 megsebesült pénteken a Náblúszban és Rámalláhban a "föld napja" megemlékezésen az izraeli katonákkal történt összecsapásokban. Náblúszban mintegy nyolcezer, Rámalláhban kétezer palesztin vonult fel a negyedszázada minden évben megtartott "föld napján", arra az 1976-os tüntetésre emlékezve, amelyen a hadsereg a zsidó állam általi földterület-kisajátítások ellen tiltakozó izraeli arabok közül hatot megölt.

Náblúszban a palesztinok egy közel százfős csoportja "Halál Saronra! Palesztina a miénk, és nem a zsidóké!" kiáltásokkal kőzáport és gyújtópalackokat zúdított az izraeli katonákra, akik gumiköpenyes acéllövedékekkel, majd éles lőszerrel válaszoltak. Meghalt öt palesztin. Közülük ketten 16 évesek voltak; a másik három áldozat 20, 28 illetve 31 éves. A délután Rámalláhban megölt 21 éves palesztin fiatalemberrel együtt már 462-re emelkedett a több mint fél éve tartó izraeli-palesztin összecsapások halálos áldozatainak száma. Közülük 379 palesztin, 69 izraeli, 13 izraeli arab, és egy német állampolgár.

Kórházi források szerint 226 palesztin sebesült meg a pénteki összetűzésekben; közülük 100 éles lőszertől. A hat halálos áldozat életét is éles lőszer oltotta ki. A Palesztin Hatóság az "emberiség szégyenét jelentő barbár bűnnek" nevezte az izraeli hadsereg pénteki gyilkosságait, és felemelte szavát "a nemzetközi közösség cinkos hallgatása" ellen.

Izraelben ugyanakkor viszonylagos nyugalomban emlékezett meg 20 ezer izraeli arab az 1976-os áldozatokról.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 29.)