Fenyegetőznek a letartóztatott Milosevics hívei

A volt jugoszláv elnök hívei azt állítják, hogy Milosevics azét adta meg magát, mert ígéretet kapott arra, hogy volt elnöknek kijáró bánásmódban részesül. A Szerbiai Szocialista Párt vezetői azzal fenyegetőznek, hogy ha a hatóságok nem tartják be ígéretüket, akkor minden nap terhelő információkat hoznak nyilvánosságra az ország jelenlegi vezetéséről.

Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök abban a tudatban egyezett bele őrizetbe vételébe, hogy az igazságügyi eljárás tisztázza ártatlanságát - mondta Ivica Dacsics, a Milosevics vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) alelnöke vasárnap.
A volt elnök letartóztatásának részleteiről Ivkovics - aki jelen volt a Milosevics-villában a hatóságok és az exelnök hétórás alkudozásán - azt mondta, hogy Milosevics őrizetbe vétele előtt biztosítékot kapott arra, hogy "egy háromszor elnökké választott személynek kijáró bánásmódban részesítik".

Ivkovics szerint ugyanakkor Milosevicset nem tartóztatták le, hanem ő maga döntött úgy, hogy megjelenik a vizsgálóbíró előtt. Az alelnök kijelentette: ha a meghallgatás után nem engedik szabadon vezetőjüket, akkor a szocialisták minden nap "bűncselekményekre vonatkozó információkat" hoznak nyilvánosságra. Ez az ITAR-TASZSZ hírügynökség értelmezése szerint azt jelenti, hogy a szerb szocialisták készek feltárni a jelenlegi vezetés állítólagos titkos üzelmeit.

Egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy mikor kezdődik Szlobodan Milosevics kihallgatása. Ivkovics vasárnap déllőtt azt mondta, hogy a meghallgatás már megkezdődött, míg a volt elnök ügyvédje, Toma Fila ezt a BK TV belgrádi tévének nyilatkozva cáfolta. A független B92 rádió úgy tudja, hogy csak délután kezdődik a meghallgatás.

Hivatalos belgrádi források közlése szerint Milosevicset hajnali fél öt körül vették őrizetbe az előkelő Dedinje negyedben fekvő jugoszláv elnöki rezidencián, ahol a politikus a hatalomból tavaly októberben történt távozása óta lakott. Az őrizetbe vétel körülményeiről egyre több információ lát napvilágot: a Reuters hírügynökség jelentése szerint a hivatalosan vértelennek mondott őrizetbe vétel előtti lövöldözésben két rendőr és egy fotós megsebesült, többen pedig akkor sérültek meg, amikor az exelnök támogatóiból és ellenségeiből álló két csoport köveket hajigált egymásra. Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszter a B92 belgrádi tévének elmondta, hogy Milosevics Marija nevű lánya is lövöldözött dühében, de azok a lövedékek nem találtak el senkit. Mihajlovics elmondta azt is, hogy a volt elnök előállítása előtt egy ideig öngyilkossággal fenyegetőzött, sőt egy családján belüli megegyezésre hivatkozva közölte, hogy előbb feleségét és lányát is megöli.

A jugoszláv hatóságok az ország hatályos törvényei alapján, korrupció gyanújával indítottak eljárást Szlobodan Milosevicss ellen, míg a hágai Nemzetközi Törvényszék háborús és emberiségellenes bűnök miatt helyezte vád alá a volt elnököt. A jugoszláv kormány álláspontja szerint a volt elnök csak azután kerülhet külföldre, ha otthon már bíróság elé állították.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. április 1.)