Izraeli terv készül Arafat tanácsadóinak meggyilkolására

Bit lapértesülés szerint az izraeli kormány terveket sző Jasszer Arafat számos közeli tanácsadójának meggyilkolására és letartóztatására, valamint több száz vezető palesztin személy deportálására. A Sunday Times úgy tudja, hogy Saron izraeli miniszterelnök így akarja újabb tárgyalásokra kényszeríteni a palesztin vezetőt.

A bel-és külföldi biztonsági kérdésekben mindig jól értesült, mértékadó brit The Sunday Times izraeli biztonsági forrásokat idézve arról számolt be, hogy az izraeli terv az elmúlt hat hónap több mint 400 életet követelő erőszakcselekményei nyomán született.

Saron izraeli miniszterelnök - válaszolva arra a három palesztin bombatámadására, amely 24 óra alatt történt a hét közepén - helikopterekről lövette Arafat személyes biztonsági szolgálatát, a 17-es Erőt (Force 17), megölve annak két tagját és egy palesztin asszonyt. Izraeli biztonsági források szerint ez azonban csak a kezdet.

A brit lap megtudta, hogy Saron elrendelte a hadseregnél és a biztonsági szolgálatoknál olyan tervek kidolgozását, melyek célja Arafat magas rangú tisztjeinek megölése. Saronhoz közel állók közölték, hogy az izraeli kormányfő meggyőződése szerint az ilyen kemény fellépés rábírhatná a palesztin vezetőt arra, hogy visszatérjen a béketárgyalásokhoz.

Jasszer Arafat terrorista vezető maradt; ez szerte a világban jól ismert, és Izrael meg fogja védeni magát a terrorizmustól - mondta a lap egyik forrása, aki hozzátette, hogy Arafat maga nem célpont.

Az izraeli gyilkossági kampány kiterjesztése a kevésbé fontos palesztin vezetőkről az Arafat köreihez közelálló személyekre része annak a szélesebb körű tervnek, amely a terrorizmus felszámolására törekszik, és amelynek megvalósításához Saron várhatóan e héten lát hozzá. A javaslatok között szerepel továbbá olyan "érzékeny" palesztin területek, mint a Betlehem melletti Beit Dzsalla vagy a Hebron részét képező Abu Szneina ideiglenes visszafoglalása azoknak a terroristáknak az elfogását célzó akciókban, akikről feltételezik, hogy ebben a térségekben rejtőznek.

Izrael le akarja leplezni Arafat állítólagos korrupcióját is, nyilvánosságra hozva adatokat titkos bankszámlákról és azokról a javakról, amelyekre Arafat személyzete tett szert az elmúlt hat évben, miután visszatértek a palesztin területekre Tuniszból.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 31.)