Összeütközött egy amerikai és egy kínai katonai repülőgép

A kínai partoknál vasárnap összeütközött egy amerikai felderítő repülőgép és egy kínai vadászgép; az amerikai gép kényszerleszállást hajtott végre kínai területen, a kínai vadászgép pedig lezuhant, pilótáját egyelőre keresik.

Az EP-3 típusú felderítő repülőgép egy szokásosnak induló bevetésen járt a Dél-kínai-tengeren 24 főnyi személyzettel a fedélzetén, amikor két kínai vadászgép befogta. Az amerikai gép a haditengerészet szóvivője szerint a nemzetközi légtérben járt a baleset bekövetkeztekor.

Az okinavai Kadena légitámaszponton állomásozó négymotoros, légcsavaros EP-3 vészjelzést adott le, majd kényszerleszállást hajtott végre Hajnan szigetén, Ligsuj repülőterén. Úgy tudni, hogy a legénység sértetlen. Amerikai részről diplomáciai úton kapcsolatba léptek Kínával, és kérték, hogy bánjanak jól a személyzettel, valamint javítsák meg és hagyják távozni a repülőgépet.

A kínai külügyminisztérium szerint az amerikai repülőgép a felelős a balesetért. A pekingi közlemény szerint a kínai gép normális manővert hajtott végre Hajnan szigetétől mintegy 10 kilométerre délre. Az amerikai EP-3-as hirtelen irányt változtatott, mégpedig az egyik kínai gép felé. Az amerikai gép orra és bal szárnya elérte a kínai törzsét, és ez okozta a balesetet, amelynek következtében a kínai gép lezuhant.

Az amerikai jelentések nem zárták ki, hogy az ütközéskor a kínai vadászgép szándékosan meg akarta lökni az amerikait.

Megfigyelők szerint ez az első eset, hogy egy amerikai katonai repülőgép kényszerleszállást hajtott végre egy kínai géppel való ütközés után. Egy pekingi szakértő szerint azonban ezek az incidensek szokványosak, mivel a katonai hírközlés lehallgatása céljából a Kína keleti partvidékén repdeső amerikai katonai gépek gyakran megsértik a kínai légteret, és ilyenkor a kínai vadászgépek kergetik el őket.

(MTI)