Súlyosabb a vártnál a dániai olajszennyezés

Az első feltételezéseknél súlyosabbnak bizonyult a dán partok előtt csütörtökön balesetet szenvedett tankhajó által okozott olajszennyeződés. A környezeti katasztrófáért az első vizsgálati eredmények szerint a tankhajó személyzete felelős.

A tankhajóból az első becslésekkel szemben nem 1900 tonna, hanem legalább 2700 tonna olaj került a vízbe, s ebből már jó 1000 tonnát a partig sodort a hullámverés. Közel 500 tonnát a tenger felszínén gyűjtöttek össze a mentőosztagok.

A dán partok 20 kilométeres szakaszán - a fővárostól 120 kilométerre - 400 ember dolgozott szombaton a hajóról kiömlött nehézolaj összegyűjtésén, és az olajjal szennyeződött vízimadarak megmentésén. A dán tengerészet illetékese szerint legalább két hétbe telik az összes olaj begyűjtése.

A dán tengerészeti hatóságok vizsgálatának szombaton nyilvánosságra hozott első eredményei szerint az olajszállító irányításában elkövetett emberi mulasztások okozták, hogy a 35 ezer tonnás, a Marshall-szigeteken bejegyzett tankhajó összeütközött a Kubából Lettországba cukrot szállító ciprusi teherhajóval. A baleset következtében a tankhajó oldalán közel 20 négyzetméteres rés keletkezett.

(MTI)