Tüntetés volt Moszkvában a sajtószabadságért

Egyes jelentések szerint legalább 20 ezren tüntettek Moszkvában a sajtószabadság védelmében, azért, hogy a moszkvai vezetés által támadott, Vlagyimir Guszinszkij orosz sajtócár tulajdonában levő NTV tv-adó függetlensége megmaradjon.

Több ezren - egyes jelentések szerint legalább 20 ezren - tüntettek szombaton Moszkva központjában a sajtószabadság védelmében, azért, hogy a moszkvai vezetés által támadott, Vlagyimir Guszinszkij orosz sajtócár tulajdonában levő NTV tv-adó függetlensége megmaradjon. A tüntetők és felszólalók szerint a vezetés el akarja hallgattatni azokat, akik nem a szokásos hazugságokat terjesztik a csecsen háborúval és az oroszországi korrupcióval kapcsolatban.

A rock-koncerttel és politikai gyűléssel egybekötött megmozduláson újságírók mellett többek között Vlagyimir Lukin parlamenti alelnök és Grigorij Javlinszkij, a liberális Jabloko tömörülés vezére is felszólalt.

Az eladósodott NTV-t a félig állami tulajdonban levő Gazprom gázipari konszern akarja már hónapok óta megszerezni. A moszkvai vezetés által csalással vádolt Guszinszkij jelenleg spanyolországi házi őrizetben van.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 12.)