Milosevics maga söpri celláját

A volt szerb elnök, noha rabtársaihoz képest kivételezett helyzetben van, nem érzi jól magát a börtönben. Újságot járathat, kávét, teát rendelhet, de saját magának kell kisöpörnie celláját és elmosogatnia műanyag evőeszközeit. Övet, nadrágtartót nem viselhet - védői félnek attól, hogy öngyilkosságot követ el. Milosevics támogatói és ügyvédjei által hangoztatott szívproblémája a hatóságok szerint csak taktika.

Ügyvédjei és politikai támogatói szerint Milosevics szívproblémái a barátságtalan börtönbéli körülményekkel magyarázhatók, a hatóságok szerint azonban a volt diktátor kivételezett helyzetben van a többi rabhoz képest - írja a BBC. A hatóságok szerint a szívproblémák hangoztatása nem más, mint az úgynevezett "Pinochet-féle védekezés".

Milosevics háromszor négy méteres celláját amúgy csak "Hyatt"-ként emlegetik a belgrádiak. Vladan Batics igazságügyi miniszter közölte, hogy a demokratikus kormányzat Miloseviccsel szembeni viselkedésével emberi arcát kívánja mutatni a közvélemény felé.

Ennek szellemében a volt elnök fűtött cellájába nemsokára rádiót és televíziót is felszerelnek. Lehetősége lesz teát és kávét is rendelni, ha úgy kívánja, és már most hozzájut a napi sajtóhoz.

A többi rabhoz képest kivételezett helyzetben lévő volt elnök azonban sok apró megaláztatást kell hogy eltűrjön. Például saját magának kell felsöpörnie "lakosztályát", elmosnia műanyag evőeszközeit, és az ételek tekintetében sem kivételeznek vele. Tegnapi ebédje például egyszerű gulyásleves volt, amiért azonban dicsérettel illette a börtönszakácsot.

Újabb csapás a luxuskörülményekhez szokott volt diktátornak, hogy nélkülöznie kell kedvenc kubai szivarjait is, és csak napi egy szál, olcsóbb helyi cigarettát szívhat el. A szakemberek attól félnek, hogy a volt elnök öngyilkosságot kísérel meg, ezért nem hordhatja elegáns öltönyeit sem - a nadrágtartók és övek tiltottak -, borotváját pedig minden borotválkozás után elveszik.

Zsarko Koracs miniszterelnök-helyettes, aki maga is neves pszichoanalitikus, elmondta a BBC tudósítójának, hogy Milosevics többször tett olyan típusú megjegyzéseket, amiket szakmai körökben csak úgy hívnak: "végső búcsú". A hatóságok ezért aggódnak attól, hogy a volt elnök öngyilkosságot követ el.

Kiadatás, vagy sem?

Milosevics - ítéljék el sikkasztásért otthon,
vagy háborús bűnökért Hágában?
A korrupcióval és sikkasztással is vádolt Milosevics védőjével, Toma Filával együtt komolyan készül a bíróság előtti védekezésre. A sikkasztás vádja ellen azzal fognak védekezni, hogy az állami pénzeket nem saját zsebébe, hanem horvátországi és boszniai nacionalista csoportoknak juttatták. Ez a taktika otthon rövid távon beválhat, azonban komoly bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy Hágában háborús bűnök miatt felelősségre vonják a volt diktátort - írja a BBC.

Persze ehhez ki is kéne adni Milosevicset a hágai bíróságnak, amit maguk a szerbek nem igazán támogatnak. Egy közvélemény-kutatás alapján a megkérdezett szerbeknek mindössze 11 százaléka véli úgy, hogy Milosevicset ki kellene adni Hágának. Száz közül 59 szerint otthon kellene a volt elnököt elítélni, míg 20 százalék egyáltalán nem csukná börtönbe Milosevicset.

Érdekesség, hogy a megkérdezettek 18 százaléka a szerb területek elvesztése miatt vonná felelősségre a volt elnököt. Elgondolkodtató az is, hogy a szerbek többsége úgy gondolja, Milosevics áldozatai elsősorban ők, nem pedig Jugoszlávia más népei - jelentette a BBC.

Ajánló:

(angolul)