Hétfőn sztrájkolnak a román vasutasok

A román vasutasok hétfőn helyi idő szerint reggel 7 órától beszüntetik a munkát, mivel nem tudtak megegyezni a közlekedési minisztériummal az idei béremelés nagyságáról. A vasutasok helyzetét nehezíti, hogy az érvényben lévő sztrájktörvény szerint munkabeszüntetésük törvénytelen.

A szakszervezet és a vasút vezetése közti tárgyalások csütörtökön szakadtak meg. Pénteken Miron Mitrea közlekedési miniszter tárgyalt a szakszervezeti vezetőkkel, de ezek a tárgyalások sem hoztak megegyezést. A szakszervezet az új kollektív szerződés keretében 38 százalékos béremelést követel erre az évre. A vasút vezetése a tavalyi béralapot kész 38,4 százalékkal emelni, ami az infláció ütemét figyelembe véve 11,4 százalékos bérnövekedést jelentene.

A közlekedési miniszter és a szakszervezeti vezetők hétfőn délelőtt ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, de a dolgozók ennek ellenére beszüntetik a munkát. Elszántságukat az sem befolyásolja, hogy tudják: az érvényben lévő sztrájktörvény szerint munkabeszüntetésük törvénytelennek minősül majd.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a vasutassztrájk mennyire hat ki a nemzetközi vasúti közlekedésre.

(MTI)

Ajánló: