Nagy-Britanniában tavaly rekord ütemben nőtt a HIV-fertőzöttek száma

Nagy-Britanniában tavaly rekord ütemben, 14 százalékkal növekedett a HIV-fertőzöttek száma, amely ma már jóval meghaladja a 30 ezret. Az illetékesek szerint még a sok diagnosztizált betegnél is több fertőzött van, mivel sokan nem fordulnak orvoshoz.

A brit közegészségügyi hatóságok legújabb jelentése szerint 2000-ben 3435 új esetet észleltek, a legmagasabb arányú megbetegedést 1985 óta, amikor megkezdték a rendszeres vírusszűrést. A hatóságok szerint az AIDS-betegek aránya még ennél is magasabb, mivel legalább tízezerrel több nem diagnosztizált esetet feltételeznek országosan.

A brit illetékesek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az elmúlt két évben meredeken nőtt a HIV-fertőzöttség a heteroszexuálisok körében, és tavaly már több új esetet észleltek ebben a csoportban, mint a homoszexuális férfiak esetében. Az újonnan diagnosztizált heteroszexuális személyek közül nagyon sokan évekkel ezelőtt fertőződtek meg, de csak most vállalkoztak vérvizsgálatra.

A különféle új gyógymódok ellenére a vírus nagy számban szedi áldozatait, 1985 óta több mint 14 ezer ember halt meg AIDS-betegségben. Aggasztónak nevezték, hogy az új fertőzöttek egynegyedénél a vírus ellenáll a gyógyszeres kezelések többségének, illetve, hogy a széles körű felvilágosító kampány ellenére különösen a fiatal korosztály körében nagyarányú a megbetegedés.

(MTI)