Utcai harcokra készülnek a genovai G8 találkozó szervezői

20 ezer rendőr, csendőr, pénzügyőr és katona vigyáz majd a Genovában megrendezésre kerülő G8 konferencia biztonságára. Az olasz biztonságiak fokozottan ellenőrzik a régi városrészt, rendkívüli intézkedéseket vetnek be a kikötőben, és tervezik, hogy lezárják a nyugat felől jövő utakat és még a vasutat is. A tüntetők már több bázist is kialakítottak Genova óvárosában, amit a hatóság hermetikusan le kíván zárni a júliusban esedékes rendezvény időtartamára.

A világ hét legfejlettebb államát és Oroszországot összefogó G8 júliusi csúcstalálkozójának otthont adó Genovában a rendfenntartó erők az eddig legvédettebbnek hitt régi városrész szűk sikátorait pásztázzák végig ezekben a napokban, attól tartva, hogy a globalizáció-ellenes csoportok azokon a helyeken alakítják ki "katonai bázisaikat".

Az Il Messaggero című olasz napilap szerint a találkozó eseményei két "pólus" - a Porto Antico (a régi kikötő) és a Palazzo Ducale (hercegi palota) - környékén zajlanak majd. A két helyszín közötti régi városrész lesz emiatt a legvédettebb zóna, amelyet a rendfenntartó erők "hermetikusan" lezárnak majd, csak megfelelő engedéllyel lehet oda be- vagy onnan kilépni.

Az előrejelzések fergeteges háborúságot jósolnak: "Seattle népének" legkülönbözőbb irányzatai - a békésebbek és a harciasabbak - mind utcára akarnak vonulni az észak-olasz kikötővárosban, a hatóságok pedig félnek az erőszakos cselekményektől. Az olasz rendőrök meg is tettek minden előkészületet, a biztonsági intézkedéseknek számos változatát tanulmányozzák.

Legalább húszezer egyenruhást vetnek be a város védelmére, rendőrök, csendőrök pénzügyőröksőt a hadsereg bizonyos egységei is készenlétben lesznek. Azt is fontolóra veszik, hogy a találkozó napjaira lezárják az utat a Franciaországból és Liguria olasz tartomány nyugati részéből érkező vonatok és gépkocsik elől.

Ami pedig a genovai kikötőben lévő hajókat illeti, a rendfenntartók úgy félnek tőlük, mint a tűztől. A rengeteg halász- és tengerjáró hajón kívül ugyanis több mint 350 magánjacht horgonyoz a mólóknál. A pénzügyőrség a nagyobb hajókat felszólítja majd, hogy a közeli La Spezia kikötőjébe tegyék át állomáshelyüket az említett napokra. A kisebb vízi járművek tulajdonosait pedig arra kérik majd, hogy a G8 ülése idején Genovától távol tervezzenek kirándulásokat. A maradó jachtokat leplombálják, és a csúcs napjaiban nem hagyhatják el a kikötőt.

Az olasz lap szerint azonban éppen az eddig legbiztonságosabbnak hitt, szűk sikátorokkal szabdalt zónában várhatóak meglepetések. A biztonsági szervek az utóbbi napokban e sikátorok minden házába bekopogtak, megszámlálva az ott lakókat. Hivatalosan azért tették, hogy megfelelő engedélyeket adjanak ki számukra a csúcs idejére a körzetbe való belépéshez, valójában azonban tanulmányozni akarták a terepet, mert kiderült: a tüntetők már kiépítették a szűk utcákban saját hadállásaikat. Kézműves műhelyek, kisebb könyvesboltok és lakások szolgálnak majd rejtekhelyül a békétlenkedők számára - írja az Il Messaggero.

A közelben lévő Santa Maria in Passione terén éppen folynak a templom felújítási munkálatai. Félő, hogy az elején fegyvertelennek tűnő tüntetők az ottani munkatelepen kerítenek maguknak fegyvereket, botokat, köveket és egyéb, tárgyakat.

(MTI)

Ajánló:

(angolul és olaszul)