Dipendra herceg a felelős a nepáli királyi család lemészárlásáért

Dipendra herceg - a trónörökös - felelős a királyi család lemészárlásáért - állapította meg az eset kivizsgálására, az új király által felállított bizottság. A kéttagú testület szemtanúk beszámolói alapján jutott erre az eredményre. A családját ittasan kiirtó hercegtől szerdán, apjától hétfőn vettek végső búcsút Katmanduban.

A nepáli királygyilkosságot kivizsgáló kéttagú testület megállapította, a gyilkosságokért a trónörökös herceg, Dipendra a felelős - jelentette a BBC. A vizsgálatot nem sokkal azután hozták nyilvánosságra, hogy átadták eredményeit az új királynak, Gianderának.

Taranath Ranabhat, a vizsgálótestület egyik tagja, a nepáli parlament szóvivője közölte: "Egy részeg herceg válogatás nélkül lövöldözött, és legyilkolta a királyi család több tagját."

A mészárlásban kilencen haltak meg, köztük Birandera a király is. A vizsgálóbizottságot az új király - a gyilkosság után alig három nappal megkoronázott -, Giandera állította fel. A kétfős testület egy hetet töltött az ügy kivizsgálásával. Ezalatt szemtanúkat hallgattak meg, a palota tisztjeit, őröket és a személyzetet.

Szerdán szerettek volna Dipendraq kedvesével, Devjáni Ránával is beszélni, ám a hölgy nem sokkal a gyilkosságok után feltehetőleg Európába menekült. A jelentések szerint egyhamar nem kíván visszatérni Nepálba.

A gyilkosság oka még mindig homályos, feltételezések szerint a hercegnek nem akarták megengedni szülei, a királyi pár, hogy feleségül vegye Devjáni Ránát. A tett sokkolta a nepáli alattvalókat. Sokan nem voltak hajlandók elhinni, hogy a trónörökös herceg ilyen tettre képes.

Dipendra földi maradványaitól - aki két nappal a gyilkosság után halt meg saját magának okozott halálos sebeiben - szerdán búcsúztak el, hagyományos nepáli szertartással. A hagyomány előírásai szerint 11 nappal halála után elefánton vitték ki Katmanduból ruháival, drágaköveivel, bútoraival, és más javaival együtt. A menet három napot tölt a szomszédos városban Patanban, majd örökre elhagyja a területet, és soha nem tér vissza oda. Hasonló szertartással búcsúztak hétfőn a meggyilkolt királytól, Birendrától is - írja a BBC.

Ajánló:

(angolul)