Jelentéktelen a tiltakozás a német atomvonat ellen

Jelentősebb fennakadás nélkül halad Franciaország felé a baden-württembergi Neckarwestheim atomerőművének nukleáris hulladékát szállító vonat, amely szerdán délután elérte a wörthi gyűjtőpontot a francia határ közelében.

Az atomvonat útját csak jelentéktelen tiltakozás kíséri a környezetvédők korábban elmaradhatatlan heves tüntetései helyett. Egyes vélemények szerint a hatóságok tudatosan választották a nyári szabadságok idejét az atomhulladék szállítására.

Tiltakozók a Mühlheim-Kärlich atomerőmű előttA pfalzi városba várnak még két vonatot négy másik atomerőmű kiégett fűtőelemeivel. A tartályokat az eddigi legnagyobb atomvonat szállítja tovább. A szerelvény kora este lépi át a 12 kilométerre lévő francia határt. A kiégett fűtőelemek nagy részét az észak-franciaországi La Hague újrafeldolgozó üzembe viszik, kisebb részének pedig a sellafieldi brit újrafeldolgozó üzem a célállomása.

Franciaország 1998 májusában függesztette fel a német nukleáris hulladék forgalmát egy környezetszennyezési botrány miatt: egy fűtőelem-szállítmány öntöttvas konténerein a megengedettnél lényegesen magasabb sugárszennyezést mértek a francia feldolgozó üzemben.

A nukleáris együttműködés felújításáról a két ország vezetői idén januárban döntöttek. Az első szállítmány idén kora tavasszal érkezett Németországból Franciaországba. 2005-ig 1000 tonna - 40 konténer - atomhulladék feldolgozását vállalta a francia fél.