Veszélyes hulladékra épült a labdarúgó-világbajnokság stadionja

A jokohamai stadiont, a 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének tervezett helyszínét, veszélyeshulladék-telepre építették. A lerakót kevéssel az építkezések előtt zárták be.

A terület, amire Jokohama város stadionját építették, a föld egyik legszennyezettebb pontja. Éveken keresztül hatalmas mennyiségű veszélyes hulladékot helyeztek el itt, amit aztán az építkezések előtt betakartak. Kevéssel a felszín alatt most is ott vannak a mérgező anyagok. Szeles időben mind a mai napig száll a levegőben az ipari melléktermékként visszamaradt dioxint és cinket tartalmazó por. A közeli vizekben élő állatok szervezetében a megengedett határérték hússzorosa mutatható ki dioxinból.

Ennek a területnek a közepére tervezték és építették föl a világbajnoki döntő helyszínéül szolgáló stadiont sok százmilliárd forint értékben. A japán hivatalos tájékoztató szerint azért, mert a várost nagyszerűen meg lehet közelíteni a Tokió-Oszaka szupervonattal. Jokohama 25 kilométerre fekszik Tokiótól, a hatvanas években ide települtek a világhírű japán autó- és elektronikai ipar első jelentős gyárai. Melléktermékként hihetetlen mennyiségű veszélyes hulladékot termeltek. Aojoma, a tokiói környezetvédelmi intézet igazgatója azt mondja, a dioxin évtizedekig a környezetben marad, és az ismert vegyszerek közül az egyik legmérgezőbb. Egy grammja több ezer embernél idézhet elő rákos megbetegedést.

Környezetvédők szerint a környezet szennyezettségét mutató határértékek Japánban a legalacsonyabbak a világon. Helyi aktivisták talaj- és vízmintákat küldtek külföldi laboratóriumokba vizsgálatra, és mind a kanadai és amerikai, mind a német eredmények megdöbbentően magas méregkoncentrátumot jeleznek.