Hat áldozata van az oroszországi robbantásnak

Hat áldozata van egy oroszországi piacon elkövetett bombamerényletnek. 41 embert vittek kórházba, négyük állapota életveszélyes.

Hatra emelkedett hétfőre a vasárnap délután az asztrahanyi központi piacon elkövetett bombamerénylet áldozatainak száma. Reggel egy 17 éves lány halt bele sérüléseibe a kórházban. Az áldozatok között két gyermek is van. Jelenleg 41 embert ápolnak kórházban, négyük állapota életveszélyes.

Szergej Jasztrzsembszkij elnöki tanácsadó megerősítette azokat az értesüléseket, hogy a tettesek speciális eszközöket használtak. Növelték a szemétkosárban elrejtett pokolgép robbanóerejét, tehát nyilvánvalóan minél nagyobb vérfürdőt akartak. A bűncselekmény felderítésére speciális csoportot hoztak létre a dél-oroszországi városban, amelynek munkájában a rendőri és belügyi egységek mellett a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai vesznek részt.

A terület főügyésze nem zárta ki, hogy esetleg csecsen terroristák követték el a merényletet, szavai szerint azonban erről még túl korai lenne beszélni. A hatóságok nem vetik el azt a verziót sem, hogy konkurenciaharc, vagy bűnözői csoportok összecsapása áll a terrorcselekmény hátterében.

Oroszországban gyakran követnek el bombamerényleteket piacok ellen, csak a legutóbbi időszakban Nyevinnomisszk, Pjatyigorszk és Vlagyikavkaz városokban történt hasonló cselekmény. Asztrahanyban júliusban egy nőt vettek őrizetbe, aki robbanószert akart bevinni a vasúti pályaudvarra. Az Asztrahany-Volgograd vonatot 1996-ban próbálták meg terroristák felrobbantani.