Mérgező anyagok Manhattanben

A szeptember 11-i merényletek utáni napokban a mentőbrigádoknak, a hozzátartozóknak, és a város lakóinak nemigen jutott eszébe, mennyi mérgező anyag kerülhetett a levegőbe. Az első napok mérési eredményeit az amerikai környezetvédelmi hatóságok nem hozzák nyilvánosságra. Jelenleg a New York-iak a város légterébe jutott hatalmas mennyiségű, rákkeltő azbesztpor miatt aggódnak a leginkább.

A World Trade Center felhőkarcolóinak építése idején még mindenféle tilalom és korlátozás nélkül használta az építőipar az azbesztet. Amire a támadás utáni napokban senki nem is gondolt, arra a múlt héttől utcai feliratok hívják fel az emberek figyelmét Manhattanben. Pénteki számában pedig a Daily News is foglalkozott az erősen rákkeltő anyag problémájával.

A környezetvédelmi hatóságok folyamatosan mérik a hosszú napokig égő tüzek során a város légterébe jutott azbeszt mennyiségét. Körülbelül az egészségügyi határérték dupláját regisztrálták a műszerek. A mentési munkálatokban részt vevők és az utcákon hömpölygő tömeg az első időkben erről nem vett tudomást. Azoknak a napoknak a mérési adatait pedig nem hozzák nyilvánosságra. De a későbbi adatok szerint, még 22-én is meglehetősen sok mérgező anyag volt a belváros levegőjében és a por mindenfelé lerakódott.

Néhány tízezer ember, akik a romterület közvetlen környékén laknak, még két héttel a merénylet után sem költözhetett vissza otthonaikba, és az egészségügyi hatóságok a lakásokban nagyszabású takarításokat rendeltek el. Félő ugyanis, hogy az azbeszten kívül más mérgező porok, anyagok is lerakódtak a környéken és a helyiségekben.

[origo]