Bombázás helyett különleges egységek

A Newsweek hírmagazin szerint az Egyesült Államok az érdemleges célpontok hiánya miatt letett arról, hogy bombatámadásokkal söpörje végig Afganisztánt, ehelyett különleges erőket telepít a közép-ázsiai országba.

Az amerikai hetilap hétfői száma szerint George Bush elnök kormánya arra a következtetésre jutott, hogy az Oszama bin Laden terroristavezért rejtegető Afganisztánban kevesebb számba vehető célpont van, mint Koszovóban.

A washingtoni elemzők szerint Afganisztánban a terrorista táborokat kiürítették, és az egyedüli "jó katonai célpontokat" - néhány televíziós és radarállomástól, illetve pár katonai bázistól és üzemanyagraktártól eltekintve - az a nagy számú könnyű teherautó jelenti, amelyek géppuskákkal és rakétavetőkkel vannak felszerelve. Ezeknek a céloknak a "levadászása" azonban a lap szerint rendkívül nehéz.

A Newsweek szerint az amerikai vezetés - amely korábban a nagy távolságból végrehajtandó bombázásokat erőltette - most olyan különleges erők "agresszív" telepítése mellett határozta el magát, mint a naval seals, a haditengerészet kis létszámú speciális egységei vagy a mindössze pár ezer fős, gerilla- és terroristaellenes hadviselésre kiképzett hírhedt zöldsapkás erő.

Az amerikai adminisztráció állítólag a nyilvánosság kizárásával az előző héten közölte a kongresszusban - ahogy az erre vonatkozó 1973-as törvény előírja -, hogy amerikai és brit különleges felderítő egységeket vetettek be Afganisztánban és Afganisztánon kívül is.

A hírmagazin szerint Bush a kiterjedt bombázásokról való lemondás esetén is elrendelhet légicsapásokat azafganisztáni ópiumraktárak ellen.