E-mailen szervezték a terrortámadást

A gépeltérítők a támadás előtti hetekben küldött e-mailjeit vizsgálják a hatóságok. A terroristák nem féltek a leleplezéstől, nem kódolták írásaikat, és néha angolul leveleztek.

A 19 gépeltérítő közül több a támadás előtti hetekben éjszakánként számítógépezett, hogy megszervezzék a támadást - tudta meg a USA Today című lap. A szövetségi hatóságok úgymond "elegendő" mennyiségű e-mail forgalomról tudnak a gépeltérítők között. Néhány üzenetet félig angolul, félig arabul írtak. A kommunikációból semmi sem utal arra, hogy az üzenet kódolva volt, vagy álcázták volna valamilyen módon.

Legalább két elkobozott laptopot vizsgálnak a hatóságok. Remélik, hogy a gépek tartalmaznak olyan információt, amely segít megtalálni a tettesekkel kapcsolatban álló személyeket vagy utalásokat egy esetleges jövőbeni támadásra. Az, hogy nyomokat hagytak maguk után az elkövetők, arra utal, hogy nem féltek attól, terveiket keresztülhúzzák a hatóságok.

Nemrég a rendészeti hatóságok jelentették, hogy a gépeltérítők és társaik kiterjedt felderítőhálózattal vizsgálták a gépek útvonalait, mielőtt eldöntötték, hogy melyik gépeket választják. Nyomozók szerint a terroristák nemcsak azért választották a négy eltérített járatot, mert azok tankja (hosszú útra készülve) teljesen tele volt, hanem azért is, mert kevés utas volt rajtuk.