Kormányalakítási tárgyalások Lengyelországban

Még nem dőlt el, hogy koalícióban vagy kisebbségből kormányoz-e a választásokon győztes lengyel baloldal. A miniszterelnök-jelölt szerint nem kell új, előrehozott választásokat tartani. A baloldali koalíció minden, a parlamentbe bejutott párttal tárgyal, és a hét második felére alakíthatja ki álláspontját.

Leszek Miller, a lengyelországi választásokon győztes SLD-UP baloldali szövetség miniszterelnök-jelöltje szerint leghamarabb csütörtökön derül ki, hogy baloldali kisebbségi vagy koalíciós kormány alakul-e Lengyelországban. A baloldali szövetség tárgyalóküldöttsége hétfőn a Polgári Platform (PO) képviselőivel folytatott megbeszéléseket.

Miller az eddigi konzultációk alapján úgy vélte, hogy nem kell új, előrehozott választásokat tartani, mert ezt egyetlen parlamenti erő sem szeretné. Miller szerint valamennyi tömörülés egyetért viszont abban, hogy a jövőben ne ősszel, hanem tavasszal rendezzék a parlamenti választásokat, hogy a győztesnek legyen ideje elfogadni és beterjeszteni az új költségvetést.

Miller bejelentette, hogy Marek Belka, a baloldal pénzügyminiszter-jelöltje szerdán találkozik a Polgári Platform, a Lengyel Parasztpárt és az Önvédelem agrárpárt képviselőivel, akiknek bemutatja a közpénzek rendbetételére kidolgozott tervét. A közkiadások csökkentésére vonatkozó javaslatok a leköszönő kormány által elfogadott és a szejmhez benyújtott költségvetési terv sarokszámain alapulnak.

A szerdai találkozó után - leghamarabb csütörtökön - derül ki, hogy kisebbségi SLD-UP kormány vagy koalíciós kormány alakuljon-e valamely másik párt bevonásával.

Maciej Plazynski jelenlegi házelnök, a PO egyik tárgyalója megismételte, hogy a tömörülés nem lép kormánykoalícióra a baloldallal. Plazynski nem közölte, milyen feltételek mellett támogatnának egy baloldali kisebbségi kormányt. Csupán annyit mondott, hogy a PO ellenzékben óhajtja megvalósítani programját, egyúttal állást foglalt a választások előrehozatala ellen.

A két szóba jöhető koalíciós partner egyike, a választásokon harmadik helyet elért Önvédelem agrárpárt levelet intézett Jaroslaw Kalinowskihoz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnökéhez, arra biztatva a pártot, hogy ne húzza a tárgyalásokat az SLD-UP-vel a "tisztségekről és asztalokról", hanem "Lengyelország érdekében" lépjen koalícióra a baloldallal. Kérdés, hogy a levelet taktikai fogásnak kell-e minősíteni, vagy azt jelenti, hogy az Önvédelem elvetette a baloldallal alakítandó közös kormány lehetőségét.

Korábban:

A lengyelországi választások végeredménye