Nemzeti Legfelső Tanácsot hoznak létre a tálibellenes erők 

Hétfőn megegyezés született a tálibellenes erők tárgyalásain Rómában. A küldöttek megállapodtak az "Afganisztáni Nemzeti Legfelső Tanács" létrehozásáról, amely az afgán népcsoportok és törzsek képviselőiből áll majd. Zahir Sah, Afganisztán száműzetésben élő uralkodója kizárta, hogy jelentős szerepet vállalna a jövőbeni afgán kormányban.

A tálibellenes Északi Szövetség képviselői és katonai parancsnokai hétfőn Rómában megállapodtak az "Afganisztáni Nemzeti Legfelső Tanács" létrehozásáról. A megállapodást közleményben jelentette be a száműzetésben élő Mohammed Zahir Sah, volt afgán király környezete. Az ellenzéki erők képviselői hét végén kezdtek tárgyalásokat az ex-uralkodóval és az amerikai kongresszus küldötteivel.

A megállapodás szerint a tanácstestület az afganisztáni népcsoportok és törzsek képviselőiből fog állni, és jogában áll majd összehívni a vének tanácsát, amely pedig államfőt választhat és átmeneti kormányt jelölhet ki.

Az afganisztáni ellenzéki erők körülbelül két hét múlva újra összeülnek Rómában, hogy megválasszák az Afganisztáni Nemzeti Legfelső Tanács 120 tagját. Az egykori király kizárta, hogy vezető szerepet vállalna a jövőbeli afgán kormányban.

A fanatikus muzulmán tálibok, akik különösen Oszama bin Laden feltételezett terrorista vezér befogadása miatt kerültek szembe a nyugati világgal, jelenleg Afganisztán mintegy 90 százalékát uralják. Az ország fennmaradó 10 százalékát ellenőrző Északi Szövetség magába foglalja Afganisztán nemzetközileg elismert kormányát is.