Öngyilkos iszlám merénylet Indiában

Az indiai Kasmír állam nyári fővárosa törvényhozásának hajtott neki robbanóanyaggal megrakott autójával egy öngyilkos iszlám harcos. A merényletnek legalább huszonöt halálos áldozata van..

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant hétfőn Szrinagárban. Az indiai Kasmír állam nyári fővárosában a helyi törvényhozás bejáratánál történt a detonáció. A merényletben legalább huszonöt ember, köztük sok rendőr is életét vesztette.

A rendőrség feltételezései szerint egy öngyilkos iszlám harcos vezette neki a robbanóanyaggal megrakott gépkocsit a törvényhozás épületnek. Az autó éppen akkor robbant fel a főbejárat előtt, amikor a képviselők egy ülésről távoztak. Szemtanúk szerint a robbanás előtt három fegyveres szállt ki az autóból, majd a merénylet okozta zűrzavart kihasználva behatolt a parlament épületébe, és ott lövöldözni kezdett, illetve kézigránátokat hajigált. Mivel a támadás pillanatában éppen üléseztek a honatyák, elképzelhető, hogy még több a halálos áldozatok száma. Az épületből harminc embert kimenekítették, másik harminc személy azonban bennrekedt a vérfürdő helyszínén. Az AP szerint még két órával a robbanás után is zajlott az összecsapás az épületben.

A detonáció betörte egy közeli szálloda és több mint két tucat bolt ablakait. A rendőrség szerint a merénylők a távközlési minisztériumtól rabolt járművel hajtották végre a támadást.

A merényletet egy pakisztáni székhelyű militáns muzulmán csoport, a Dzsais-i-Mohamed vállalta magára. A csoport egy szóvivője azt közölte helyi újságszerkesztőségekkel, hogy a robbantást egy Vadzsahat Husszein nevű öngyilkos merénylő hajtotta végre, a csoport több mudzsahedinje, vagyis "szent harcosa" pedig az épületbe behatolva folytatta harcát.

Kasmír fél évszázada állandó határvita tárgya India és Pakisztán között. Iszlámábád nyíltan támogatja az újdelhi kormány ellen harcoló muzulmán szeparatistákat. A szakadár csoportok által kirobbantott összecsapásokban és az általuk elkövetett merényletekben 1989 óta legalább 35 ezren vesztették életüket.