Tízezrek tüntettek Afganisztán megtámadása ellen

A hét végén az Egyesült Államokban és Európában is tízezrek vonultak utcára, hogy tiltakozzanak Afganisztán esetleges megtámadása ellen. A tüntetők azt követelték, hogy a háború helyett a szeptember 11-i terrorcselekmények felelőseit állítsák bíróság elé.

Többezres háborúellenes tüntetés zajlott le vasárnap Washingtonban. A felvonulók elítélték az Afganisztánnal szembeni esetleges terroristaellenes katonai megtorló akciót. A rendőrség adatai szerint mintegy 2500-an vettek részt a békés tiltakozó menetben.

A hét végén az Egyesült Államokon kívül Európában is tízezrek vonultak utcára több békemozgalom kezdeményezésére, és azt követelve, hogy a háború helyett a szeptember 11-i terrorcselekmények felelőseit állítsák bíróság elé. A tüntetők egy része ennek érdekében nemzetközi büntetőbíróság felállítását tartotta szükségesnek.

Több ezer pacifista tüntetett vasárnap a svájci Genfben is az ellen, hogy az Egyesült Államok háborút indítson Afganisztán ellen. A felvonuláson elítélték, hogy Washington katonai megtorló akciót tervez a szeptember 11-i amerikai terrorcselekményekre válaszul. A tüntetők végigvonultak a városon, és menetüket az ENSZ európai központja előtt, a Nemzetek terén fejezték be. A tüntetést baloldali és globalizációellenes csoportok támogatták.

Szombaton pár száz fős háborúellenes felvonulások zajlottak le Bernben és Sankt Gallenban is. Pénteken Zürichben 3 ezren gyűltek össze az amerikai katonai válaszcsapás ellen tiltakozva.