Szaúd-Arábia nem engedi át repülőtereit a tálibok ellen

Szaúd-Arábia nem engedi át repülőtereit az Afganisztán elleni bombázásokhoz. Az ország területén egyetlen olyan katona sem tartózkodhat, aki muzulmánokkal vagy arabokkal áll harcban.

Szaúd-Arábia nem engedi át repülőtereit az Afganisztán elleni bombázásokhoz a nemzetközi terrorizmussal szemben az Egyesült Államok által indított akció keretében.
Szultan bin Abdel-Aziz szaúd-arábiai védelmi miniszter az Ukaz című lapban közölt interjújában ezzel azokat a nyugati sajtójelentéseket kívánta eloszlatni, amelyek szerint országa beleegyezik abba, hogy az amerikai hadsereg csapatokat telepítsen a királyság területére a tálibok elleni háborúhoz.
A szaúd-arábiai védelmi miniszter kijelentette: az ország területén egyetlen olyan katona sem tartózkodhat, aki muzulmánokkal vagy arabokkal áll harcban.
Benazir Bhutto volt pakisztáni miniszterelnök a Reutersnak adott vasárnapi nterjújában arról beszélt, hogy Oszama bin Laden szaúdi milliárdos valóságos hadúr Afganisztánban, 12 ezer, többségében arab fegyverese van, akiknek az élén rettegésben tartja az országot.
Oszama bin Laden családjának két tucatnyi tagja - többnyire középiskolás és egyetemista korú fiatalok - egyébként a szeptember 11-i terrortámadások utáni napokban elmenekült az Egyesült Államokból - adta hírül az AP vasárnap Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetére hivatkozva. Bin Laden egyik fivére állítólag a szaúd-arábiai nagykövetségtől kért segítséget. A szeptember 11-i merényletek fő gyanúsítottjának mintegy 50 testvére van; Fahd bin Abdel-Aziz szaúd-arábiai uralkodó bin Laden Egyesült Államokban élő ártatlan rokonainak a védelmére utasította az ország amerikai nagykövetségét.