Életét vesztette az abháziai merényletben Török László ezredes 

Török László ezredes életét vesztette Abháziában, amikor terroristák lelőtték azt a helikoptert, amelyen utazott. A magyar katonatiszt az ENSZ békefenntartó missziójának parnacsnokhelyetteseként tartózkodott a térségben.
Egy terroristatámadás következtében életét vesztette Török László, a magyar honvédség ezredese. A tragédia hétfőn reggel 9 óra 30 perckor történt. Az abháziai Szuhumitól 22 kilométerre keletre az ENSZ békefenntartó missziójának Mi-8-as helikopterét csecsen terroristák lelőtték. A fedélzeten tartózkodott, és szolgálatteljesítés közben hősi halált halt dr. Török László (54) ezredes, a békefenntartó kontingens parancsnokának helyettese.

A Mi-8-as helikopteren öt ENSZ-megfigyelő utazott. A helikopter személyzete ukrán volt. Ők négyen, és a tolmács szintén életüket vesztették.

A helikoptert a felszállás után 15 perccel lőtték le. Szemtanúk szerint a helikopterre két rakétát lőttek ki. Az abház illetékesek szerint a merénylők azok a grúz és csecsen terroristák lehetettek, akik Grúzia felől szállták meg Abházia egy részét.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint Török László a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán végzett 1969-ben. Magasabb katonai tanulmányait a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián folytatta 1974-77 között, majd 1987-88-ban. 1977-1995-ig a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatalánál szolgált. Külszolgálatot teljesített Dél-Vietnamban, Irakban, Angolában, 1995-től öt éven át Kínában volt katonai és légügyi attasé. A három nyelven beszélő dr. Török László ezredes a hadtudomány doktora volt. Felesége és két gyereke gyászolja.

[origo]

Korábban:

Magyar áldozata is van az abháziai merényletnek