Csehország: részleges vízumkényszer Szlovákiával szemben

Csehország részleges vízumkényszer bevezetését fontolgatja Szlovákiával szemben. Prága elképzelése szerint a jövőben vízumkötelesek lennének azok a szlovák állampolgárok, akik 90 napot meghaladó időt töltenek Csehországban.

A néhány napos vagy néhány hetes utak azonban továbbra is vízummentesek lennének - írta pénteki kiadásában a Mladá Fronta Dnes című prágai napilap a cseh külügyminisztériumban készülő új cseh-szlovák vízummentességi szerződés tervezetére hivatkozva.

A cseh fél ugyancsak tervezi, hogy a jövőben a cseh-szlovák határ - a jelenlegi gyakorlattól eltérően - nem lesz bárhol átléphető, hanem csak a kijelölt határátkelőkön. Megszűnne továbbá az a lehetőség, hogy a két ország állampolgárai útlevél nélkül személyi igazolványra lépjék át a határt. A jövőben a határátlépés csak útlevéllel lenne lehetséges. Az újság szerint a szlovák állampolgároknak a jövőben a csehországi munkavállaláshoz már nem lenne elegendő a munkahivatalban való egyszerű bejelentkezés, hanem előzetesen munkavállalási engedélyt kellene kérniük. A belügyminisztérium szerint Csehországban jelenleg több mint 100 ezer szlovák állampolgár dolgozik.

"Ezek a változások jelenleg még csak lehetőségek, a cseh fél elképzelései, amelyeket meg kell vitatnunk a szlovákokkal" - mondta a lapnak Blanka Rybonová, aki a cseh belügyminisztériumban Csehország uniós csatlakozásának koordinációs ügyeivel foglalkozik.

A tervezett változások Csehország várható uniós csatlakozásával függnek össze. Az újság szerint Prága maximálisan ügyel arra, hogy a bevezetendő intézkedések lehetőleg ne rontsák a cseh-szlovák viszonyt.