Lemondott a zaklatással vádolt pap

II. János Pál pápa elfogadta a kaliforniai Long Beach püspöke, Antony O'Connell lemondását, miután kiderült, hogy a pap szexuálisan molesztált egy tizenéves fiút 27 évvel ezelőtt. A Palm Beach-i egyházkerület négy év alatt már második püspökét veszíti el pedofilvád miatt. O'Connell elődje, Joseph Symons hasonló okból kényszerült megválni tisztségétől 1998-ban.

A most 42 éves Christopher Dixon azzal vádolta meg a 64 éves püspököt, hogy 1975-ben a Missouri állambeli Hannibal papnevelde rektoraként molesztálta, amikor vigaszért fordult hozzá és tanácsot kért, hogyan tudná feldolgozni lelki sérülését, amelyet egy paptól elszenvedett szexuális zaklatás okozott számára még évekkel korábban.

O'Connell egyházkerülete helytállónak ismerte el Dixon történetét, és 125 ezer dolláros kártérítést fizetett a férfinak. A püspök azonban kitart amellett, hogy kapcsolatuknak nem volt nemi jellege. "Csak segíteni akartam" - mondja, bár elismeri, hogy ostobán viselkedett. A Palm Beach-i egyházkerület négy év alatt már második püspökét veszíti el pedofilvád miatt. O'Connell elődje, Joseph Symons hasonló okból kényszerült megválni tisztségétől 1998-ban.

A bostoni érsekség a napokban jelentette be, hogy 15 millió és 30 millió dollár közötti kártérítést fizet egy kitaszított pap, John Geoghan áldozatainak. A volt lelkipásztor ellen keresetek garmadáját nyújtották be szexuális zaklatás miatt - emlékeztet az ANSA olasz hírügynökség.

Amikor a Geoghan elleni vádak nyilvánosságra kerültek, kaliforniai, maine-i, New Hampshire-i és pennsylvaniai egyházkerületek gyerekek szexuális zaklatásával gyanúsított papok sorát függesztették fel állásukból. 

A vádakra, hogy lassan folyik a pedofil lelkipásztorok kigyomlálása az egyház soraiból, a Vatikán januárban adott választ püspököknek szóló új rendelkezései kibocsátásával. Ezekben a Szentszék gyors vizsgálat lefolytatását rendelte el a leghalványabb gyanú esetén is. Vatikáni források szerint az új rendelkezések jelentik a bizonyítékát annak, hogy a Szentszék határozottabb állásfoglalásra helyezkedik a pedofil papoknak az egyház tekintélyét romboló és költséges ügyei miatt.

Tavaly szeptemberben Bayeux püspökét, Pierre Picant három hónap börtönre ítélték, mert nem tájékoztatta a rendőrséget egyik papja szexuális bűncselekményeiről. Októberben a pápa lemondatta Cardiff érsekét, John Aloysius Wardot egy pedofil botrány után. A 71 éves érsek figyelmen kívül hagyta az ismétlődő jelzéseket, amelyek szerint két papja következetesen visszaél a gyerekek ártatlanságával. 2000-ben egy amerikai bíróság 119,6 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy dallasi lelkipásztor áldozatainak - ez volt az addig kirótt legnagyobb összeg pedofilügyben. Az utóbbi öt évben mintegy 30 papot börtönöztek be kiskorúak szexuális zaklatása miatt. A Keresztény Testvérek rendjére keresetek áradata zúdult, amelyek Ausztráliában és Írországban elkövetett szexuális és pszichikai zaklatásokat taglaltak részletekbe menően.

Tavaly novemberben a pápaság történetében először a katolikus egyházfő az elektronikus postát felhasználva egy 120 oldalas dokumentumot helyezett el a világhálón, amelyben bocsánatot kért az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélésekért.