Zsinagógákat gyújtottak fel Nyugat-Európában

Négy nyugat-európai zsinagógában keletkezett tűz az elmúlt két napban. Marseille-ben porig égett egy zsinagóga épülete, két másik franciaországi egyházi épületben kisebb károk keletkeztek. A brüsszeli zsinagóga bejárata szintén a lángok martaléka lett.

Teljesen leégett egy zsinagóga a dél-franciaországi Marseille-ben vasárnapról hétfőre virradó éjjel. Az elmúlt hetekben Franciaország több városában támadás ért zsidó intézményeket, ezért a rendőrség nem zárja ki, hogy a vasárnapi tüzet gyújtogatás okozta.

A lángokban elpusztult a 200 négyzetméteres épület, a zsinagógában őrzött összes könyv és Tóra-tekercs. A marseille-i zsidó közösség egyik vezetője szerint nem lehet véletlen a tűz, mert tudomása szerint egyszerre több ponton gyulladt ki a zsinagóga.

Tűz keletkezett vasárnap a lyoni és a strasbourgi zsinagógák kapujánál is, ezekben az épületekben azonban csak kisebb károk keletkeztek.

Hasonló tűzesetről számoltak be hétfőn a belga hatóságok is. A rendőrség szerint kisebb pokolgép, illetve Molotov-koktél okozta azt a tüzet, ami elpusztította a brüsszeli zsinagóga bejáratát.