Minden harmadik lánygyermek nemi erőszak áldozata lesz

Szerbiában minden harmadik lánygyermek tizennyolc éves koráig nemi erőszak áldozatává válik. Hivatalos adatok szerint az esetek 73 százalékában a nemi erőszakot elkövető személy családtag, és a vérfertőzést a leggyakrabban az apa követi el.

A B92 belgrádi rádió szerint a családokban nemi kizsákmányolással sújtott gyerekek átlagéletkora hét év, de a szakemberek úgy vélik, hogy a valóságban ez a korhatár ennél is alacsonyabb, mivel a kisebb gyerekek nem tudnak önállóan segítséget kérni.

Tavaly az esetek 65 százalékában 5 évesnél fiatalabb gyerekek váltak nemi megrontás áldozatává. Az esetekről javarészt a gyerekek édesanyja tett feljelentést a hatóságoknál. Szerbiában az Incest Trauma Centar és a Save the Children elnevezésű szervezet három hónapos programot indított, hogy fényt derítsen a nemi eltévelyedés hátterére. Mivel a szexuális zaklatás áldozatai a leggyakrabban a társadalom peremén élő családokban élő gyerekek, ezért e két szervezet a roma családokban, a menekültsorban, illetve a nevelőotthonokban élő gyerekeket kérdezte ki.

Dusica Popadic, az Incest Trauma Centar koordinátora közölte a B92 rádióval, hogy a gyerekek meglepő nyitottsággal számoltak be a családjaikban tapasztalható elfajultságról, amelyről általában tudják, hogy helytelen dolog. Vannak azonban olyan esetek, amikor a szülők azt hitetik el velük, hogy hasonló dolgok minden gyerekkel megtörténnek, ezért senkinek nem kell róla beszélni.