Bush: az USA támad először

Az amerikai elnök szerint az USA-nak azelőtt kell cselekedni, mielőtt a terroristák támadnának. A West Point katonai akadémia tisztavatóján mondott beszédében George Bush kijelentette: a hidegháborús stratégiák nem elegendőek terrorizmus elleni háború megnyeréséhez, és a hadsereg és a titkosszolgálatok modernizációjára van szükség.

Az Egyesült Államok elnöke szerint a terrorizmus elleni háborúban megelőző csapásokra lesz szükség, mielőtt a terroristák tennék ezt. Az elnök szombaton, a West Point katonai akadémia tisztavatóján tartott beszédében kijelentette, hogy ha az Egyesült Államok arra vár, hogy a fenyegetések valóságossá váljanak, már túl sokáig várt.

George Bush kijelentette: nem hagyná, hogy az Egyesült Államok és a bolygó biztonságával néhány "beszámíthatatlan diktátor" - akik bizonyára tömegpusztító fegyverek előállításán munkálkodnak - kényére kedvére játsszon. "Nem menthetjük meg Amerikát és barátainkat azzal, hogy reméljük a legjobbat. Ebben a világban a biztonsághoz vezető egyetlen út a cselekvés, és ez a nemzet cselekedni fog" - közölte az elnök.

Bush nem nevezte nevén Szaddam Husszeint iraki elnököt, de beszédében többször utalt rá, hogy szeretné, ha eltávolítanák a hatalomból. Az elnök szerint a biztonság érdekében modernizálni kell a hadsereget és a titkosszolgálatokat, például az FBI-t. Az amerikai elnök szerint a hidegháborús stratégiák nem elegendőek a terror elleni háború megnyeréséhez. A Bush-kormányzatot újabban sok kritika érte a szeptember 11-i támadásokkal kapcsolatos előzetes információk kezelése miatt.

Bush egyúttal felszólította az amerikaiakat, hogy vegyenek részt önkéntes szervezetekben, mint a polgári zászlóalj, amely helyi szinten harcol a terrorizmus ellen, a békezászlóalj, amelynek tevékenységét kiterjesztették tengeren túli szolgálatra, és a idősek zászlóalja.

Korábban:

Amerikai katonák afgán támadókat lőttek le