Hibáztak a Szu-27-es pilótái

Az ukrajnai Lembergben (Lvivben) szombaton lezuhant Szuhoj-27-es úgynevezett fekete dobozában található információk azt mutatják, hogy a pilóták nagymértékben eltértek az előírt repülési tervtől - jelentette ki szerdán Jevhen Marcsuk, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács elnöke.

A 83 halálos áldozatot követelő szerencsétlenség okait vizsgáló állami bizottság elnöke kijevi sajtóértekezletén elmondta, hogy a fekete doboz több mint 40 perc történéseit rögzítette, s ebből a szakértők részletesen elemezték az utolsó 12 percet.

Marcsuk közlése szerint minden beszélgetés pontosan érthető; az egyik pilóta például megkérdezte társától: "Hát a nézőink merre vannak?" A lezuhanás előtt az irányítók többször figyelmeztették a pilótákat, hogy "a gép kritikus mértékben túlterhelődőtt".

A katasztrófa helyszínén megtalálták a Szu-27 csaknem valamennyi darabját, köztük az ellenőrző műszereket is. Ezeknek mágnesszalagon rögzített felvételei azt mutatják, hogy a gép valamennyi rendszere és berendezése rendben működött, a start pillanatától egészen a becsapódásig, s a pilóták sem jeleztek rendellenességet.