Disszidált a leváltott fehérorosz nagykövet

Megbízatásának lejárta után nem tért vissza hazájába Pjotr Kravcsenko, Fehéroroszország tokiói nagykövete: a diplomata "disszidálásának" hírét vasárnap a fehérorosz külügyminisztérium is megerősítette.

Kravcsenkót - aki 1990 és 1994 között fehérorosz külügyminiszter volt - négyéves kiküldetésének lejártával november 19-én mentette fel megbízatása alól Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök. A diplomata azonban nem engedelmeskedett a hazahívásáról rendelkező utasításnak.

Pavel Latusko fehérorosz külügyi szóvivő vasárnap Minszkben megerősítette: a fehérorosz hatóságoknak nincs tudomása Kravcsenko hollétéről és a japán hatóságok segítségével próbálnak kapcsolatba lépni vele - jelentette az ITAR-TASZSZ és az AFP.

A japán fővárosban ugyanakkor olyan híresztelések kaptak lábra, hogy Kravcsenkót a minap állítólag az Egyesült Államok tokiói nagykövetségének területére vitték. Az amerikai külképviselet szóvivője az ITAR-TASZSZ érdeklődésére erről csak annyit közölt, hogy "nincs információjuk" az ügyről.

Kravcsenko a tekintélyuralmi kormányzati stílusáról ismert Alekszandr Lukasenko 1994-es hatalomra jutása előtt töltötte be a külügyminiszteri tisztséget, majd később csatlakozott az új kormányzati szervekhez. Az ITAR-TASZSZ szerint tokiói diplomáciai körökben mindazonáltal azt állítják, hogy Kravcsenko a jelenlegi minszki vezetéssel szemben álló fehérorosz politikusok közé sorolta magát.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió 14 tagállama a közelmúltban nemkívánatos személlyé nyilvánította a polgári szabadságjogok megnyirbálására tett fellépései és tekintélyuralmi kormányzása miatt Lukasenko elnököt, valamint rajta kívül hét más magas rangú fehérorosz kormányzati vezetőt.

A szovjet utódállamban 1999 óta több ellenzéki személyiség is nyomtalanul eltűnt, köztük Viktor Goncsar volt fehérorosz kormányfő.