Egységes állásponton a visegrádi négyek

A visegrádi együttműködésben résztvevő négy ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia miniszterelnöke vasárnap budapesti találkozóján megállapodott abban, hogy pénzügyi-költségvetési kérdésekben egyeztetett álláspontot képviselnek az EU-csatlakozási tárgyalások végső szakaszában.

A bejelentés Medgyessy Péter magyar, Vladimír Spidla cseh, Leszek Miller lengyel és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök tárgyalását követő közös sajtókonferencián hangzott el.

A V4 vezetői elmondták: nagyra értékelik a dán EU-elnökség javaslatait és erőfeszítéseit a csatlakozási tárgyalások sikeres lezárása érdekében.

Medgyessy Péter a sajtó előtt arról beszélt, hogy sikerült egyeztetni azokról a fő kiinduló elemekről, amelyeket a négy ország a következő napokban-hetekben képviselni fog a csatlakozási tárgyalásokon. Az egyeztetett álláspontok részleteiről a kormányfők nem kívántak beszélni. A magyar kormányfő kifejtette: a még nyitott kérdések jelentős részéről hamarosan meg lehet állapodni az EU-val, így például a földtulajdon-szerzésre javasolt magyar védzáradék és az európai parlamenti helyek számának kérdéséről is. "Közel a megállapodás a mezőgazdasági kvóták kérdésében. Úgy gondoljuk, hogy a közvetlen kifizetések ügye is rendezhető kellő rugalmassággal úgy, hogy a csatlakozó országok nemzeti érdekeit figyelembe vegyék" - fogalmazott Medgyessy.

A négy kormányfő közös írásos nyilatkozatában kiemeli: a közvetlen agrárkifizetések összegét növelni, az EU által javasolt átmeneti időszakot pedig csökkenteni lenne szükséges. Medgyessy Péter a sajtókonferencián külön megemlítette a közvetlen kifizetések nemzeti kiegészítésének lehetőségét is.

A költségvetési pozíciók kapcsán a visegrádi kormányfők úgy látják, hogy az 1999-ben Berlinben elfogadott keretek a jelenleg ajánlottnál nagyobb mozgásteret biztosítanak az EU számára.

Leszek Miller lengyel kormányfő közölte: akár az utolsó pillanatban, a december 12-13-i koppenhágai EU-csúcson is meg lehet állapodni úgy, hogy senki ne érezhesse vesztesnek magát. A lengyel kormányfő szerint mindent meg kell tenni például annak érdekében, hogy a strukturális és kohéziós támogatások nemrég 2,5 milliárd euróval lecsökkentett összegét visszaállítsák az eredeti 25,5 milliárdra. "Csak spekulációk azok a hírek, amelyek szerint Lengyelország nem fogadná kedvezően a dán javaslatokat, hiszen azokhoz kedvezően állunk hozzá" - mondta Leszek Miller.

Vladimír Spidla azt mondta, hogy a V4 hasznos mechanizmusának a csatlakozást követően is fenn kell maradnia. A cseh kormányfő szerint a most kialakításra kerülő koordinációs és kommunikációs csatornákon keresztül a négy ország folyamatosan informálja egymást az EU-csúcsig terjedő időszakban.

Mikulás Dzurinda szintén azt hangoztatta, hogy a dán javaslat alapot jelent a sikeres tárgyaláslezáráshoz. A kedvezménytörvénnyel kapcsolatos magyar-szlovák vitákkal összefüggő kérdésre válaszolva a szlovák miniszterelnök csak annyit mondott: vasárnap a V4-találkozó miatt jött Budapestre, ám mindig örömmel folytat kétoldalú megbeszélést magyar partnerével, ha azon "szép kilátás kínálkozik".