Életfogytiglant kértek Pim Fortuyn gyilkosára

Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyész Volkert van den Graafra, akit Pim Fortuyn holland politikus meggyilkolásával vádolnak. Az ügyész szerint Van den Graaf a gyilkossággal a véleménynyilvánítás szabadsága ellen intézett támadást. A vádlott, aki beismerte tettét, azt állítja, a társadalom leginkább sebezhető csoportjait kívánta védelmezni.

Fotó: EPA
Pim Fortuyn

Hollandiában életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyész Volkert van den Graafra, aki tavaly májusban meggyilkolta Pim Fortuyn jobboldali populista politikust. Koos Plooy kedden ismertette a vád álláspontját, amelynek végén kijelentette: a vádlottnak példás büntetést kell kapnia, amiért a demokrácia egyik létfontosságú alkotóeleme, a véleménynyilvánítás szabadsága ellen intézett támadást.

A 33 éves Van den Graaf, akit már két nappal a merénylet után előzetes letartóztatásba helyeztek, hosszú ideig teljes némaságba burkolózott, később azonban beismerte a gyilkosság elkövetését. Pszichiátriai vizsgálatok szerint bizonyos személyiségzavarban szenved ugyan, de ez nem akadályozhatta abban, hogy tisztában legyen tette súlyával.

Van den Graaf tavaly május elején, a közép-hollandiai Hilversumban gyilkolta meg az elsősorban bevándorlásellenes véleményéről ismert Fortuynt. A vizsgálatok megállapították, hogy Van den Graaf úgy követte el a gyilkosságot, mintha egy kivégzést hajtana végre. Amikor az első lövés leadása után látta, hogy a politikus összeesik, a fejére célzott, és még egyszer lőtt. Fortuynt azonnal kórházba szállították, de sérülései olyan súlyosnak bizonyultak, hogy már nem lehetett rajta segíteni.

A vád álláspontját összefoglaló beszédében az ügyész súlyosbító körülményként értékelte a gyilkosságnak ezt a számító, tudatos elkövetését, amelyet egyébként a vádlott is beismert. Még azt is elmondta, hogy a tettének elkövetése előtt érzett kételyei gyorsan szertefoszlottak, mert abban a meggyőződésben lőtt, hogy helyesen cselekszik.

Fortuyn, akinek népszerűsége és befolyása meredek ívben emelkedett a tavaly májusi hollandiai választások előtt, elsősorban az iszlámról és a bevándorlásról vallott radikális nézeteivel váltott ki heves vitákat. Van den Graaf azt állította, hogy tettével a társadalom leginkább sebezhető csoportjait, köztük a muzulmán bevándoroltakat és a menedékkérőket kívánta védelmezni.

A nyomozás során az is kiderült - és ezt az ügyész is megerősítette -, hogy a merénylő egyedül cselekedett, és szándékáról előzetesen senkinek nem volt tudomása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK