Gallup: Nőtt az EU-tagság támogatottsága

Tíz magyar közül hat jó dolognak tartja Magyarország EU-tagságát, ez nyolc százalékos emelkedést jelent az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest. Emelkedett azok aránya is, akik személyes előnyre számítanak az EU-ba való belépésből, és ugyancsak nőtt azok száma, akik biztosan részt vennének az uniós népszavazáson - derül ki a Magyar Gallup Intézet március 7. és 12. között végzett felméréséből.

A Gallup március 7. és 12. között végzett reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 57 százaléka jó dolognak tartja Magyarország várható EU-tagságát. A közvélemény-kutató intézet februári hasonló felméréséhez képest 8 százalékponttal nőtt azok aránya, akik így vélekednek. A megkérdezettek 15 százaléka úgy vélte, rossz dolog a csatlakozás.

A korábbihoz képest ugyancsak többen számítanak az EU-ba való belépésből származó személyes előnyre: a felnőtt lakosság 43 százaléka. Ezzel az ezt a véleményt magukénak vallók kerültek többségbe. A megkérdezettek 37 százaléka szerint neki nem származna személyes előnye a csatlakozásból, míg 20 százalék nem tudott válaszolni.

A felmérés szerint a lakosság 74 százalékának magas a szavazási hajlandósága. Biztosra a megkérdezettek 58 százaléka mondta, hogy részt venne egy "holnap rendezendő" uniós népszavazáson, ez három százalékos növekedés az előző hónapi eredményekhez képest.  Közülük a Gallup felmérése szerint 78 százalék az uniós tagság mellett tenné le a voksát, ez az érték nem változott egy hónap alatt. A megkérdezettek 12 százalékánál a szavazási hajlandóság alacsony volt.

Arra a kérdésre, hogy "És ha holnap népszavazás lenne Magyarország európai uniós tagságáról, Ön a tagság mellett, vagy az ellen szavazna?", az összes megkérdezett 64 százaléka válaszolt igennel. Ez 5 százalékponttal több, mint egy hónapja. Az EU-tagság ellen 16 százalék voksolna - ez az érték nem változott az előző felméréshez képest.

KAPCSOLÓDÓ CIKK