Hekmatjar CD-n toboroz ellenállókat

Az egyik legjelentősebb afgán hadúr az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok elleni fellépésre biztatott kedden közzétett videóüzenetében. A CD-re írt üzenetben Gulbuddin Hekmatjar arra biztatja az afgánokat: gyűljenek össze, és űzzék ki az amerikaiakat és a többi külföldi katonát az országból.

"Felhívok minden afgán csoportot hogy felejtsük el a vitákat, és űzzük ki az idegen csapatokat" - mondja a felvételen meggyötörtnek látszó hadúr. Nyugati hírszerzők már régóta azt gyanítják: Hekmatjar azon mesterkedik, hogy az amerikai segítséggel megdöntött tálibok híveit és az Oszama bin Laden vezette al-Kaida tagjait integrálja az általa vezetett szervezetbe.

A hadúr a felvételen tagadta, hogy szövetkezne a tálibokkal vagy az al-Kaidával, ugyanakkor üdvözölte az Afganisztánban állomásozó külföldi erők elleni rajtaütéseket. Ha a támadások folytatódnak, "az amerikaiaknak nehéz lesz kimozdulni a bázisaikról. Sem a támaszpontjaik, sem a konvojaik nem lesznek biztonságban" - fenyegetőzött Hekmatjar.

A felvételen erőteljesen bírálta Hamid Karzai afgán elnök kormányát, a kommunistákhoz hasonlítva azt. "A saját népük ellen harcolnak külföldiek parancsnoksága alatt. Eladták a vallásukat, a hitüket és az országukat egy pár dollárért" - állította.

A hadúr korábban több hangfelvételen is hallható volt, de ez az első eset, hogy látható is, miközben kifejti véleményét a közép-ázsiai országban uralkodó állapotokról. Hekmatjar azóta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, hogy 2002 februárjában visszatért Afganisztánba iráni száműzetéséből.

Habár nincs pontos információ arról, hol vették fel a beszédet, a CD szereplői vastag ruházatából valószínűsíthető, hogy a Hekmatjar az afgán-pakisztáni határ menti hegyekben tartózkodik.