Betiltják a csokit a New York-i iskolákban

Betiltják az édességek és a szénsavas üdítők árusítását szeptembertől a New York-i iskolákban, mert sok diák túlsúlyos. A város összes állami iskolájából kitiltják azokat az étel- vagy italárusító automatákat, amelyek egészségtelen vagy hizlaló termékeket árulnak. A városvezetés ezzel szeretné megakadályozni, hogy a fiatalok tovább hízzanak.

Nem lehet majd édességeket, zsíros ételeket és szénsavas üdítőitalokat kapni New York állami iskoláiban szeptembertől. A városvezetés rendelete értelmében ugyanis ezekben az iskolákban leszerelik azokat az étel- és italautomatákat, amelyek egészségtelen termékeket árulnak - írja a BBC. Tervezik azt is, hogy az iskolai éttermekben is egészségesebb étrendet vezetnek be. A zsíros, hizlaló húsok helyett sovány húsokat kaphatnak majd a diákok.

A New York-i kezdeményezés célja, hogy rábírják a diákokat az egészségesebb táplálkozásra. Az automaták ezért szeptembertől édességek helyett gyümölcsleveket, ásványvizet és zsírszegény ételeket árulnak majd. A városvezetés szerint a változtatásra azért van szükség, mert - mint mondják - az elhízás szinte járványos mértéket öltött a New York-i fiatalok körében.

A rendelet rengeteg fiatalt érint, ugyanis a New York-i iskolákban közel egymillió diák tanul. Az automaták átalakítása pedig érinti az iskolákat is, amelyek évente több millió dollárt kapnak a területükön felállított gépek forgalmából.

Hasonló kezdeményezések már korábban is voltak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Ez azonban az első jelentős lépés az elhízás elleni harcban - írja a BBC. Várhatóan nem kerülheti el a hasonló intézkedések bevezetését Nagy-Britannia sem. Egy tavaly készült felmérés szerint ugyanis a brit lakosság háromnegyede 10-15 éven belül túlsúlyossá válik majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK