Rakétákkal támadják az amerikaiakat Irakban

Négy amerikai katona vesztette életét kedd délelőtt Bagdadban, amikor terepjárójukat rakétatalálat érte. Eközben a város közelében a reggeli órákban ismeretlen merénylők amerikai katonákra támadtak. Fallúdzsában pedig rakétagránátot lőttek ki kedd hajnalban az amerikai támaszpontra. A várost már éjszaka is robbanások rázták meg.

Fallúdzsában három robbanás történt az elmúlt órákban. A legfrissebb jelentések szerint a detonációkban hat ember halt meg, a sebesültek száma tizenöt. Az egyik robbanás egy mecsetben történt, kórházi források szerint az áldozatok teológiahallgatók voltak. A sebesültek között van a mecset imámja, akinek amputálták az egyik lábát.

A Bagdadtól mintegy 50 kilométerre nyugatra lévő településen többségében szunniták élnek. Az amerikai hadsereg egyelőre nem tudta helyreállítani a rendet. Ezt mutatja, hogy múlt szerda óta a városban minden nap történik valamilyen incidens, és a célpontok már többször voltak amerikai katonák.

Kedd délelőtt Bagdadban is amerikai katonákat ért rakétatámadás. Négy amerikai katona  életét vesztette, kettő pedig megsebesült, amikor rakétatámadásban érte terepjárójukat délelőtt tíz órakor az iraki főváros központjában lévő Al-Musztansziríja negyedben. Szemtanúk beszámolója szerint a katonák járművén keletkezett lángok átterjedtek egy közelben elhaladó autóbuszra, amelynek sofőrje ugyancsak megsebesült. A környéket az amerikai katonai hatóságok lezárták.

Az iraki fővárostól 20 kilométerre délre két amerikai katonai járművet ért páncéltörőrakéta-támadás. A rakétákat egy szemből érkező gépkocsiból lőtték ki. A támadásban senki nem sérült meg.

Bagdadtó 250 kilométerre délnyugatra pedig egy fegyverraktár robbant fel. A sivetegi lőszertároló robbanásának 30 áldozata volt. Helyi tudósítások szerint az áldozatok többsége éppen a raktárat próbálta kifosztani, amikor a detonáció bekövetkezett.