Új EU-s hivatal az élelmiszerek biztonságáért

Aláírta a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal alapító okiratát Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter és Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Németh Imre elmondta, hogy az európai élelmiszerbiztonsági hálózathoz tartozó új intézmény az élelmiszerek, takarmányok minőségének nyomon követését, az azzal kapcsolatos kockázatkezelést és szükséges esetben a vészjelzés koordinálását végzi majd.

Csehák Judit szerint a hivatal létrehozása egyrészt európai uniós követelmény, másrészt az életminőség javításának egyik feltétele. Az egészségügyi miniszter kifejtette, hogy a hivatal struktúrájában a közigazgatási reformhoz, tevékenységével pedig a népegészségügyi programhoz illeszkedik. Szavai szerint az új önálló intézmény példaértékűnek tekinthető, hiszen egy kis létszámú, minisztériumok alól kiszervezett, ügyintézésre felhatalmazott szervezet kezdi meg működését. "A hivatal a fogyasztók tájékoztatásával, a táplálékok minőségének folyamatos ellenőrzésével hozzájárul ahhoz, hogy a népegészségügyi program révén az életkilátások évekkel javuljanak" - mondta Csehák Judit.

Biacs Péter, az agrártárca helyettes államtitkára hangoztatta, hogy a hivatal az unióhoz csatlakozó országok közül elsőként Magyarországon jött létre, de több olyan jelenlegi tagország is van, amelyik nem rendelkezik még hasonló intézménnyel. Utalt arra, hogy a magyarországi szervezet többek között az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Országos Közegészségügyi Intézet, az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet, a Növény és Talajvédelmi Szolgálat, valamint az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Intézet hálózatát, illetve további hat intézmény tevékenységét koordinálva végzi majd munkáját.

A hivatal felügyeletét egy 16 tagú tanácsadó testület látja el, amelyből összesen 10 főt az egészségügyi, a földművelésügyi tárca, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, továbbá a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium delegál, hat fő pedig civil szervezetek tagjai közül kerülnek ki. A hivatal igazgatói posztjára az elkövetkező hónapokban írnak ki pályázatot, addig Kálmán Béla, az Élelmiszerbesugárzó Állomás volt vezetője a megbízott főigazgató.