Kevés palesztin térne vissza Izrael területére

Egy közvélemény-kutatás szerint a korábban Izrael területéről elűzött palesztinoknak és leszármazottaiknak csupán tíz százaléka térne vissza korábbi lakóhelyére. A felmérés eredményeit bemutató sajtótájékoztató botrányba fulladt: palesztinok tojásokkal dobálták meg, és bántalmazták a közvélemény-kutató cég munkatársait.

Az Izrael 55 évvel ezelőtti létrejöttével otthonukból elűzött palesztinok töredéke térne csak vissza egykori otthonába - ez derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérésből. Egy palesztin közvélemény-kutató intézet által Ciszjordániában, a Gázai övezetben, Jordániában és Libanonban megkérdezett palesztinoknak mintegy 10 százaléka lenne hajlandó újjáépíteni otthonát a jelenleg Izrael igazgatása alatt álló területeken.

Mintegy 750 ezer palesztin menekült el, vagy kényszerült távozni arról a területről, ahol 1948-ban létrejött az Izraeli állam. A palesztin politikai vezetés követeli, hogy az Izraellel kötendő végleges békemegállapodás foglalja magába az egykori menekültek és leszármazottaik (mintegy négymillió ember) visszatérésének jogát.

A jelenleg 5,5 millió lakosú Izrael legbékésebb polgárai is elvetik a tömeges palesztin bevándorlást. A közvélemény-kutatás adatainak bemutatására összehívott rámalláhi sajtóértekezlet botrányba fulladt. Mintegy kétszáz palesztin menekült megrohamozta a helyszínt, tört-zúzott, tojással dobálta meg és bántalmazta a közvélemény-kutató intézet vezetőjét és több munkatársát. Röplapokat osztottak, a következő szöveggel: "ellenállunk minden kísérletnek, amely szabotálni akarja visszatéréshez való jogunkat."

KAPCSOLÓDÓ CIKK