Egy éve keres nagykövetet Budapestre Szlovákia

Nehezen találnak budapesti nagykövetet Szlovákiában. Közel egy éve nem tölti be senki ezt a posztot, éllítólag sok jelölt túl közelinek találta, vagy nem felelt meg a nemzetbiztonsági vizsgálaton - írja a Magyar Hírlap.

Közel egy éve nincs Budapesten szlovák nagykövet. Eduard Kukan külügyminiszter szerint a felkértek közül senki nem vállalta a posztot, mások viszont úgy vélik, az eddigi jelöltek nem feleltek meg a nemzetbiztonsági vizsgálaton.

A kialakult helyzet miatt kormánypárti és ellenzéki politikusok is támadják a szlovák külügyminisztert, sőt már az Egyesült Államok is kritizálta Szlovákiát emiatt. Kukan ígéri, rövidesen találnak megfelelő személyt - írja a Magyar Hírlap.

A legutolsó magyarországi szlovák nagykövet Stefan Markus volt, neki azért kellett távoznia, mert betöltötte a 65 évet, és a szlovák köztisztviselőkről szóló törvény szerint e kor felett már nem lehet tovább dolgozni.

A lap szerint sokan állítólag ezért nem akarják vállalni a posztot mert túl közel van és nem elég attraktív, továbbá túl problémás a két állam közötti súrlódások miatt.