Élmezőnyben a magyarok az alkoholfogyasztásban

Az egy főre jutó alkoholfogyasztást tekintve Spanyolországgal, Csehországgal és Romániával holtversenyben a második helyen állunk Európában. Portugáliában isznak a legtöbb alkoholt, Svédországban a legkevesebbet. Hazánkban évente 7-8 ezer ember hal meg májbetegségben, amelyet hatvan-nyolcvan százalékban a túlzott alkoholfogyasztásra lehet visszavezetni.

Magyarországon minden évben több mint tíz liter tiszta szesznek megfelelő alkoholt fogyasztunk fejenként. Ez az adat a KSH szerint a nemzetközi összehasonlításban is nagyon magas.

A társadalmi helyzetkép, 2002 című - a KSH gondozásában megjelent könyv szerint az utóbbi 13 évben a legtöbb, tiszta szesznek megfelelő alkoholt 1990-ben fogyasztottuk, mintegy 11 litert, de nem volt szebb a statisztika 1995-ben sem, amikor pedig a legkevesebbet ittunk - 10 litert személyenként.

Európa keleti felében, Csehországban és Romániában a magyarországival közel azonos az elfogyasztott szesz mennyiség, de Szlovákiában 2 literrel, Lengyelországban pedig 3-4 literrel isznak kevesebbet az emberek. A statisztika szépséghibája, hogy a minden bizonnyal máig is listavezető Oroszország szeszfogyasztási adatai nem szerepelnek benne.

Sörfogyasztásunk a 2000-es esztendőre 30 százalékkal esett vissza, de még így is 73 liter sört ittunk meg fejenként. A borainkhoz viszont hűségesebbek voltunk, és nem volt lényeges változás, átlagosan 29-30 litert ittunk meg évente. Az égetett szeszek fogyasztása az évi 8,5 literről az évtized végére két literrel esett vissza. És mindez úgy, hogy az addiktológiai intézetben nyilvántartott alkoholisták száma 58 ezerről tíz év alatt húszezerrel csökkent.

Fehér János belgyógyász szakorvos egy alkoholizmussal foglalkozó konferencián kijelentette, hogy hazánkban évente 7-8 ezer ember hal meg májbetegségben, és ez a lakosság nagyságához viszonyítva háromszor akkora arányt jelent, mint Nyugat-Európában. Honfitársaink hatvan-nyolcvan százalékánál az alkoholfogyasztás idézte elő a kórt.

A minőségi italok ártalmai gyengébbek, azonban igen gyakori, hogy a szenvedélybetegek zugfőzdékben készült italt isznak, és ezekben gyakran metilalkohol és rákkeltő festékanyagok vannak. A dohányzás és a drogfogyasztás felerősíti az alkohol hatásait, és növeli a betegség kialakulásának a kockázatát - közölte a szakorvos.

Az Európai Unió egyes tagállamai közül Spanyolország rendelkezik hasonlóan rossz mutatókkal, mint mi, de Portugáliában még a mienkénél is rosszabb az arány; egy literrel többet isznak. A többi európai államban kevesebbet, a legkevesebbet pedig Svédországban.