HIV-fertőzést okozhat a piercing és a tetoválás

Az Európai Bizottság ajánlása szerint sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a tetoválás és a piercing divatjára. Ugyanis a jelenlegi gyakorlat szerint csak a kesztyűket és a tűket sterilizálják, a festéket és a testbe fúrt ékszereket nem. Ezért a tetoválók és pácienseik sokkal jobban kiteszik magukat az AIDS, a lepra és a rák kockázatának.

Philippe Busqin, az Európai Bizottság kutatási biztosa szerint, ha az emberek tetováltatni akarják magukat, vagy piercinget lövetnek be, akkor megfelelő egészségügyi óvintézkedéseket kell tenniük. Ugyanis a tetoválás vagy a piercing súlyos vírusfertőzéseket okozhatnak - felléphet HIV-fertőzés, lepra vagy hepatitisz, továbbá bekövetkezhetnek bakteriális fertőzések, gombás bőrbetegségek, allergiás reakciók és rosszindulatúvá váló sérülések is. Két halálesetet regisztráltak Európában 2002 óta, amely a piercingre vezethető vissza.

Az Európai Unió bizottsága szerint sokkal nagyobb óvatosságot kellene tanúsítani a tetoválás és a piercing divatjával szemben. Az egészségügyi óvintézkedésekre nem fordítanak kellő figyelmet. Az Unió tagállamaiban a szabályok csak a kesztyűk és a tűk sterilizálására korlátozódnak. A szabályok nem foglalkoznak a felhasznált anyagok sterilitásával és a festékanyagok tisztaságával.

Kevés azoknak a színezőknek és festékanyagoknak a száma, amelyeket kozmetikai használatra hagytak jóvá. A tetoválásokhoz használt anyagok többsége ugyanis ipari festék, amelyet eredetileg autófestéknek vagy nyomtatóba használatos tintának gyártottak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK