Pápai utasítás a szexuális tévelygések eltitkolásáról

XXIII. János pápa egy 1962-es utasítása arra szólította fel az érsekeket, hogy titkolják el, ha papjaik szexuális visszaéléseket követnének el. Daniel Shea, a tévelygő papok amerikai áldozatait képviselő ügyvéd által megszerzett dokumentum valódiságát elismerte a Szentszék, ám azt tagadta, szervezett elhallgatási szándék lenne mögötte.

A Vatikán 1962-ben arra utasította érsekeit, hogy titkolják el a nyilvánosság elől az egyház papjai által elkövetett szexuális visszaéléseket - írta vasárnap az Observer című brit lap.

Az újság idéz abból az 1962-ben készült, 69 oldalas dokumentumból, amelyet XXIII. János pápa látott el kézjegyével, és amely arra utasítja az egyház nemzeti vezetőit, hogy a "legszigorúbban" tartsák titokban ezeket az egyházra igen kényes ügyeket." Az iratban az is szerepel, hogy a titoktartás megszegőit kiközösítik az egyházból.

A dokumentumot egy olyan ügyvéd szerezte meg, aki katolikus papok által egykor molesztált ügyfeleket képvisel. Daniel Shea úgy véli, ez a dokumentum bizonyítja azt a korábbi teóriát, mely szerint az egyház tudatosan próbálta ezen ügyeket elhallgatni. Shea elmondta: az iratot egy német paptól kapta, aki kapcsolatban volt a Vatikánnal. Az ügyvéd ezt követően elküldött egy másolt példányt az amerikai hatóságoknak is.

A Vatikán elismerte, hogy a dokumentum eredeti, de cáfolta, hogy egy szervezett elhallgatási szándék állna mögötte - írta a brit lap.