Állítólag több magyar katona hazajönne Irakból

Több magyar katona is azon gondolkodik, hogy idő előtt hazatérjen Irakból - írja a Magyar Hírlap. A honvédelmi miniszter és az al-Hillahban tartózkodó magyar kontingens sajtótisztje szerint ugyanakkor szó sincs erről.

A Magyar Hírlap értesülései szerint az iraki magyar misszió több tagja is fontolgatja, hogy hazatér. A lap erről az al-Hillahban tartózkodó magyar katonák itthon élő barátaitól értesült.

A Magyar Hírlap tudomása szerint az idő előtti hazatérést többen azért fontolgatják, mert a napokban valakik rálőttek a magyar misszió táborában dolgozó katonákra. Azt nem tudni, hogy célzott lövésekről, vagy pedig eltévedt golyókról van-e szó.

A hazatérésen gondolkodó magyarok még nem jelentették elképzelésüket feletteseiknek. A Magyar Hírlap szerint azért nem, mert tartanak a következményektől: attól, hogy a hazatérésükkor felmerülő költségeket velük fizettetik ki, illetve hogy felmondhatnak nekik a honvédségnél.

A magyar kontingens sajtótisztje, Kiss Dezső szerint félreértésről történt, és nincs szó arról, hogy bárki is haza akarna térni. Hárman valóban hazautaznak, nekik azonban eredetileg is csak a rakodás és a szervezés volt a feladatuk - közölte a sajtótiszt

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is, aki egy fővárosi fórumon közölte: "Meggyőződésem, hogy azok az emberek, akik ezt a feladatot vállalták, a mi mindennapi hőseink - ezek az emberek nem kéredzkednek haza."

KAPCSOLÓDÓ CIKK