Szaddám elhatárolódik a nedzsefi merénylettől

Szaddám Huszein volt iraki elnök egy neki tulajdonított hangfelvételen elhatárolódik a nedzsefi robbantástól, és a szövetséges megszállókat teszi felelőssé a merényletért. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízión sugárzott hangfelvételen a bukott diktátor arra figyelmeztette az irakiakat, hogy ne higgyenek a megszállóknak. A nedzsefi robbantás közel száz áldozatot követelt, köztük van Mohamed Bakr al-Hakim ajatollah, az iraki síiták vezetője.

"A hitetlen megszállók bizonyíték nélkül vádolják Szaddám Huszein követőit Hakim, a síita vezető meggyilkolásával. Ez nem jellemző Szaddámra" - utasítja el a szövetségesek vádjait a neki tulajdonított hangfelvételen Szaddám Huszein. A hang ezt megelőzően a Koránból idéz: arra buzdítja a moszlimokat, hogy alaposan fontolják meg, mikor hisznek a vádaskodásnak.

 

Az iraki síiták ellen végrehajtott nedzsefi merényletben, mellyel a szövetségesek Szaddám Huszein Baath Pártjának tagjait vádolják, legkevesebb nyolcvan ember halt meg. Az áldozatok között van Mohamed Bakr al-Hakim ajatollah, az iraki síiták vallási-politikai vezetője is.  

 

A hangfelvétel eredetiségét egyelőre nem sikerült bizonyítani, azonban a Reuters hírügynökség szerint az al-Dzsazírán sugárzott felvételen a volt iraki diktátor hangja hallható. Az iraki háború befejezése óta a halottnak hitt diktátor többször hallatott magáról, az al-Dzsazíra és az al-Arabíja hírtelevíziók rendszeresen sugároztak neki tulajdonított hangfelvételeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK