Reklám helyett tájékoztat az EUKK

A reklámtevékenységről a tartalmi tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) - mondta a szervezet elnöke az Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottsága keddi ülésén.

A népszavazás, április 12-e után világos volt, hogy új stratégiára van szükség - közölte Palánkai Tibor. Mint hozzátette, az év további részére 550 millió, a jövő esztendőre pedig 1,3 milliárd forintot kértek a kormánytól.

Tájékoztatása szerint a kormány végül a költségvetési tartalék terhére ez évre 150 millió forintot ítélt meg a közalapítvány számára, 2004-re pedig 1,2 milliárd forint körüli összeg szerepel a költségvetési tervezetben.

Palánkai Tibor kiemelte: pénzügyi viszonyaik miatt nagyobb akcióra az idén nem vállalkozhatnak, de a csökkentett költségvetés mellett is folytatni tudják alapvető tevékenységüket.

Beszámolt arról, hogy - egyelőre az év végéig terjedően - munkatervet dolgoztak ki. Fontosnak mondta az európai uniós csatlakozás kapcsán egy új típusú közszolgálati funkció betöltését, az egész társadalom felkészítését és megszólítását.

Kiemelt feladatnak nevezte az EUKK elnöke egy egységes európai tájékoztató ügyfélszolgálat kiépítését. Kitért arra is: szeretnének kidolgozni egy kézikönyvet az európai Magyarország arculatáról.

Herényi Károly (MDF) a részvétel szempontjából sikertelennek nevezte az áprilisi népszavazást, és egyebek mellett annak következtetéseiről, személyi konzekvenciáiról érdeklődött.

Ivanics Ferenc (Fidesz) úgy vélte, hogy a kormányzat olykor magára hagyta a közalapítványt.

Szent-Iványi István (SZDSZ), a bizottság elnöke szerint a közalapítvány a népszavazást megelőzően a párbeszéd helyett inkább a reklámra és a marketingre fektette a hangsúlyt, a mozgósításra igazán nem koncentrált.

Palánkai Tibor a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a stratégiai átértékelés mellett átalakították a közalapítvány szervezeti struktúráját, így három főigazgatóságot hoztak létre: ezek a tartalmi-stratégiai, a tájékoztatási, illetve a pénzügyi-gazdasági kérdésekkel foglalkoznak.

Kitért arra is, hogy megszűnt az elnökhelyettesi funkció, amelynek betöltését Somody Imre csak a népszavazásig tartó időszakra vállalta.

Az elszámolások kapcsán közölte, hogy készült egy pénzügyi értékelés, emellett számvevőszéki vizsgálat és ügyészségi vizsgálat is folyik a közalapítványnál.

Az EUKK elnöke a népszavazást illetően egyetértett azzal, hogy "talán elmaradt az általánosabb párbeszéd", felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy bár alacsony volt a részvétel, Magyarországon volt a legalacsonyabb a nemmel szavazók aránya is.

Az ülésen elhangzott, egy szerződés értelmében a közalapítványnak 2004. május 31-ig van lehetősége arra, hogy az adatbázisában szereplő állampolgárokat megkeresse.