Bagdadban 14 iraki, Moszulban 3 amerikai halott

Koalíciós katonák 14 irakit megöltek pénteken Bagdad egyik nyugati elővárosában lezajlott összetűzések során. Öt iraki megsebesült a hét és fél órán át tartó összecsapásokban. A koalíciós erők, amelyek páncélosokat és repülőgépeket is bevetettek, nem szenvedtek veszteséget. Moszulban egy pokolgépes merényletben viszont 3 amerikai vesztette életét.

Katonai források szerint egy 500-1000 fős iraki tömeg kövekkel dobált meg egy járőrt, és autógumikat gyújtott fel. Az irakiak azért demonstráltak, mert egyik társukat lecsukták. Egyes tüntetők Szaddám Huszein megbuktatott diktátor képmásait hordozták, mások vallásos feliratokat. A helyzet azután fajult el, hogy a tömegből gránátokat vetettek egy rendőrőrsre. Ekkor avatkoztak be a páncélosok légi támogatással.

A demonstrációt megelőzően röpcédulákon" az ellenállás napját" hirdették meg szombatra az iraki fővárosban. Az AP által idézett és a megdöntött iraki állampárt egykorifunkcionáriusainak tulajdonított bagdadi cédula egyben háromnapos általános sztrájkra hívta fel a lakosságot.

Eközben három amerikait megölt és két másikat megsebesített egy út szélén elhelyezett pokolgép szombaton az észak-iraki Moszulban - közölte az iraki rendőrség. A robbanás akkor történt, amikor egy amerikai gépkocsioszlop haladt el az úton. Egyelőre nem tudni, az áldozatok amerikai katonák vagy az amerikai irányítás alatt álló közigazgatásban dolgozó polgári személyek voltak - jelentette a Reuters brit hírügynökség.

Az amerikai hadsereg egyelőre nem kommentálta az értesülést. A háború végének bejelentése - május 1. - óta legkevesebb 118 amerikai katona esett áldozatul gerillatámadásoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK