EU-csatlakozás: Lengyelország áll a legrosszabbul

Lengyelország a legkevésbé felkészült a tíz ország közül a májusi uniós csatlakozásra - derül ki az Európai Bizottság jelentéséből. A dokumentum szerint bizonyos területeken lemaradásban van Csehország, Szlovákia és Magyarország is, a legjobban pedig Szlovénia áll.

A jövőre csatlakozó országok közül Lengyelország a legkevésbé felkészült, ugyanis kilenc különböző területen vannak jelentős elmaradásai - derül ki az Európai Bizottság jelentéséből, melyet teljes egészében csak jövő szerdán hoznak nyilvánosságra. A jelentés vázlata szerint Csehországnak, Szlovákiának és Magyarországnak is vannak még fontos teendői, de a legnagyobb elmaradásban Lengyelország van, a legjobban pedig Szlovénia áll - írja a BBC.

Lengyelországgal kapcsolatban említett egyik legfontosabb kifogás, hogy elmaradásaik vannak a gazdaságok gépesítésében, emiatt a lengyel gazdák jelentős EU-s támogatástól eshetnek el. Kifogásolják azt is, hogy még nem vezettek be szigorú biztonsági és higiéniai előírásokat az élelmiszer- és húsiparban, emiatt pedig kitilthatják a lengyel húst az EU-ból. Ezeket a büntetéseket az EU életbe léptetheti jövőre, de egyelőre abban bíznak, hogy a lengyel kormány megteszi a megfelelő lépéseket, hogy elkerüljék a szankciókat.