Ismét vízben áll Velence központja

Második napja borítja víz az olaszországi Velence utcáinak egy részét. A tűzoltók százával kapják a bejelentéseket az elöntött üzletekről, bankokról, lakásokról, pincékről.

Forrás: MTI

Szirénaszóra ébredtek szombat reggel a velenceiek, mert a történelmi városközpontot méteres víz borította. A szokásos vízszintnél 107 centiméterrel magasabban állt a víz a Szent Márk téren és a környező utcákban. Veneto tartományban napok óta esik az eső, sok helyen havazik. A Szent Márk téren pallókat fektettek le a járókelők számára.

A magasvíz nem meglepő az észak-olaszországi városban, de a szakemberek szerint aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi években egyre gyakrabban jelentkezik, és a vízszint évről évre magasabb. A legrosszabb év eddig 1996 volt, amikor 101 alkalommal került a város rövidebb-hosszabb ideig víz alá. 2002 novemberében 147 centiméterrel haladta meg a tengervíz szintje a normálisat. A RAI televízió beszámolója szerint a tűzoltók ilyenkor százával kapják a bejelentéseket a megrongálódott házak tulajdonosaitól, elöntött üzletekről, bankokról, lakásokról, pincékről.

Az olasz kormány májusban tette le az alapkövet az úgynevezett Mózes-tervhez, amelynek célja megóvni Velencét a nagyobb dagályoktól. Az elgondolás szerint nagy fémtartályokból 78 gátat építenének 1600 méter hosszúságban a szigetekre épült várost övező lagúna bejáratainál. Ezek a mozgó gátak a tenger fenekén nyugodnának, s vízzel töltenék meg őket. Amennyiben azonban a dagály több mint 110 centiméterrel meghaladja a tengervíz szokásos szintjét, levegőt szivattyúznak a mozgó gátelemekbe, amelyek a felszínre emelkedve elzárják lagúna bejáratát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK