Több tízezres kormányellenes tüntetés Berlinben

A szervezők szerint 30 ezer, a rendőrség szerint 10 ezer ember tiltakozott szombaton Berlinben a szociáldemokrata-zöld vezetésű kormány takarékossági intézkedései ellen. A német kormány az eddig bőkező ellátó rendszereket akarja megreformálni, ezért a németeknek le kell mondaniuk számos megszokott szolgáltatástól.

A tüntetőket, akik Németország minden részéből érkeztek Berlinbe, többek között a globalizációt bíráló Attac szövetség és a Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) mozgósította. Az ARD televízió szerint a résztvevők száma 40 ezerre duzzadt, mivel sokan spontán csatlakoztak a tüntető menethez, a rendőrség szerint azonban csak 10 ezren voltak a tiltakozók.

A kormány a német jóléti állam bőkezűnek tartott ellátó rendszereit akarja megreformálni, s ennek következtében a németeknek búcsúzniuk kell számos megszokott szolgáltatástól. A bírálók szerint az intézkedések szociálisan kiegyensúlyozatlanok. A szervezők egyebek között azzal az állítással mozgósítottak, hogy a kormány "a II. világháború óta a legnagyobb támadást indítja az élet- és munkakörülmények, valamint a kivívott jogok ellen".